Milion KM za izležavanje?!

Izvor: Press, 10.Jul.2010, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion KM za izležavanje?!

Poreski obveznici za plate poslanika moraće da izdvoje blizu milion maraka bez obzira na to što parlament neće raditi do oktobarskih izbora
Poslanici Narodne skupštine RS već iduće nedelje odlaze na kolektivni odmor, na kojem će se, po svemu sudeći, zadržati sve do oktobarskih izbora, saznaje Press RS u izvorima bliskim rukovodstvu Skupštine RS.
Da se svi poslanici spremaju za raspust koji će biti duži i od đačkog otvoreno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nagovešteno porukom da će nastavak poslednje sednice parlamenta, zakazan za 13. jul, biti poslednji u ovom sazivu.
Tako je već sada jasno da bi prvo naredno okupljanje moglo da bude zakazano tek polovinom oktobra, nakon priznavanja izbornih rezultata.

Naime, avgust je za poslanike ionako neradni mesec, a zbog izborne kampanje parlament se, po svemu sudeći, neće sastajati do završetka izbora, izuzev u nekim vanrednim okolnostima. Bez obzira na to, poslanici će za vreme tromesečnog raspusta dobijati i plate i paušale, što će poreske obveznike u RS koštati blizu milion KM.
Bez predloga nema sednica
Što je još gore, svaki poslanik će za tri meseca nerada zaraditi više od većine zaposlenih u RS.
Ipak, u rukovodstvu Skupštine RS preterano se ne uzbuđuju ni zbog toga, a ni zbog mogućnosti da glasači na njihovu komociju odgovore bojkotom.
Generalni sekretar parlamenta Ranko Karapetrović kaže da poslanici ne mogu da se sastaju sve i da hoće, jer trenutno nemaju o čemu da raspravljaju. Prema njegovim rečima, sazivanje sednice, pre svega, zavisi od toga da li u proceduri ima predloga zakona koje treba usvojiti.
- Trenutno nema zakonskih materijala za još jednu sednicu, pa je jasno da bi pauza mogla da bude duga. Međutim, ni mi ne možemo pouzdano da kažemo koliko će ta pauza trajati. Znamo samo da se u avgustu ide na kolektivni godišnji odmor. Naime, planirali smo da se poslednja sednica održi 13. jula, iako nisam preterano siguran da će svih preostalih 20 biti apsolvirane za dan. Nakon toga idemo na odmor, a na poslu do kraja jula ostaju samo delegati Veća naroda, jer moraju da obave svoj deo posla - objašnjava Karapetrović.
Šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić potvrdio je Pressu RS da postoji mogućnost za održavanje jedne sednice u septembru ako poslanici 13. jula ne stignu da obrade sva pitanja sa dnevnog reda sadašnjeg zasedanja.
- Što se nas tiče, mi 18. jula idemo na kolektivni odmor, a nećemo raditi ni u avgustu. Ako se ukaže potreba, preostala pitanja sa julske sednice rešićemo u septembru. Mislim da nema smisla da se parlament sastaje usred predizborne kampanje, niti je to u skladu su praksom ostalih parlamenata u svetu - tvrdi Mirjanić.
Najava tromesečne pauze izazvala je revolt javnosti u RS, a posebno nevladinih organizacija, koje tvrde da je nedopustivo da poslanici punih 90 dana ne rade ništa i da se za to vreme o trošku građana, najpre, izležavaju, a potom tamane prasiće u predizbornoj kampanji.
Ivica Ćavar, analitičar Centra civilnih inicijativa, tvrdi da je neverovatno da čelnici parlamenta tako dugu pauzu pokušavaju da opravdaju izostankom predloga zakona u vreme izborne kampanje.
CCI: Nedopustivo
- Pa upravo bi trebalo da bude suprotno. Približavanje zakona moralo bi da bude motiv poslanicima da usvajaju zakone. Doduše, ni situacija u Parlamentu BiH neće biti mnogo drugačija. Naime, poslednja sednica trebalo bi da se održi 28. jula, a niko ne najavljuje kada bi poslanici ponovo mogli da se okupe. U avgustu će, jasno, svi otići na kolektivni odmor, ali s obzirom na to da u septembru počinje izborna kampanja, teško je očekivati da se zakaže još neka sednica - uveren je Ćavar.

On smatra da je ovakva praksa nedopustiva, pogotovo zbog toga što je, prema istraživanju nevladinih organizacija, Parlament BiH ubedljivo najneefikasniji u regionu.
- To, međutim, ne može da se kaže i za plate poslanika, koji odlično zarađuju, bez obzira na to što je parlament u Sarajevu tokom prošle godine usvojio svega 61 zakon, dok su poslanici u Srbiji, koji imaju duplo manje plate od njih, za to vreme usvojili čak 264 zakonska akta - kaže Ćavar.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.