Meštani traže slobodan  prolaz

Izvor: Blic, 06.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani traže slobodan prolaz

Stotinak meštana Skelana i susednih sela protestovalo je juče od 12 do 13 časova na prelazu Skelani-Bajna Bašta zbog novog režima saobraćaja kojim je na ovom graničnom prelazu zabranjen tranzit terenim vozilima.

Po Sporazumu o definisanju graničnih prelaza koji je između Srbije i BiH potpisan u avgustu 2007. godine, na graničnom prelazu Skelani od prošlog vikenda je režim saobraćaja je pooštren što stanovnicima izazva velike probleme.

Meštani skelanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraja traže od nadležnih da ovaj granični prelaz kategorizuju za međunarodni saobraćaj, da mešovita komisija država BiH i Srbije hitno donese odluku o pograničnom pojasu a od specijalnog izaslanika Visokog predstavnika za Srebrenicu ambasadora Kliforda Bonda da obećanje dato pre par meseci o liberalizaciji ovog graničnog prelaza ispoštuje.

Član Organizacionog odbora protesta Stamenko Katanić naglašava da je odlukom o zabrani robnog prometa na ovom prelazu dodatno otežan položaj stanovnika.

- Opštine Srebrenica i Bratunac udaljene su oko sat vožnje od Skelana i Crvice, Toplice, Kostolomaca, Žlijebaca i Fakovića, zbog čega su njihovi stanovnici oduvek gravitirali ka srbijanskoj opštini Bajna Bašta udaljenoj manje od kilometra. U Bajnu Baštu odvajkada idemo lekaru, nabaljamo ono što nam je potrebno i dobro sarađujemo sa stanovnicima ovog srbijanskog gradića. Tamo nam je najbliža apoteka, najbliža benzinska pumpa, pijaca i sve što nam je potrebno za svakodnevan život - kaže Katanić.

Okupljeni meštani naglasili su da neće odustati od svojih zahteva, jer, kako ističu, most na Drini između Skelana i Bajne Bašte je žila kucavica celog ovog kraja.

Iako pozvani, protestu nisu prisustvovali predstavnici nadležnih republičkih institucija i mada podržavaju zahteve meštana izostali su i predstavnici lokalne vlasti opštine Srebrenica. Jednočasovni protest u Sklanima nije ugrozio funkcionisanje saobraćaja na putu Bratunac-Skelani-Srebrnica, protekao je bez incidenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.