Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mačak u čizmama“ otvorio Festival pozorišta za decu u Banjaluci

Predstavom „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova, večeras je u Dečijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu, na kojem učestvuje 12 uglednih pozorišta iz 9 država.

Direktor Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Predrag Bjelošević, rekao je da je ovogodišnji festival u znaku 60 godina od izvođenja prve lutkarske predstave ovog pozorišta u Banjaluci 14. oktobra 1956. godine, kao dve lutkarske jednočinke, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedne predstave sa pauzom - "Šumski car" i "Zlatna ribica" u režiji Vojmila Rabadana.

On je na otvaranju festivala naglasio da ovaj 15. Festival pozorišta za decu uživa visok rejting u Evropi, jer ima ozbiljanm program u kojem uživaju i deca i roditelji.

Prema njegovim rečima, festival je svake godine sve bolji, na njemu se predstavlja najbolje iz sveta lutkarstva.

- Iako nemamo velike finansijske mogućnosti, uspeli smo u Banjaluku dovesti dečije predstave iz Srbije, Poljske, Bugarske, Argentine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Francuske - rekao je Bjelošević. On je istakao da će na Festivalu, osim predstava, biti organizovane i lutkarske radionice za predškolsku i školsku decu, na kojima će se na lutkarski način raditi predstave "Tri praseta" i "Lisac i gavran".

U predstavi "Mačak u čizmama" igraju Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Reditelj, Todor Valov, izrazio je zadovoljstvo ekipom glumaca sa kojom je radio, ističući da su pokazali izuzetan talenat i profesionalizam.

- Koncept predstave nije lak za izvođenje, ali su glumci pokazali briljantnost i umeće - rekao je Valov novinarima u Banjaluci.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2016

Predstavom "Mačak u čizmama" reditelja Todora Valova večeras je u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu, na kojem učestvuje 12 uglednih pozorišta iz devet država...Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.