Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIJARDE KM ZA SKANDALE Da li su Oružane snage BiH ispunile očekivanja u prvoj deceniji postojanja?

Ministarstvo odbrane BiH godišnje potroši oko 300 miliona KM, od čega oko 200 miliona maraka ode na plate za 10.000 profesionalnih vojnika i za oko 1.000 službenika, dok modernizacija OS BiH zavisi isključivo od stranih donacija.

Postavlja se pitanja da li su Oružane snage u ovakvom formatu rentabilne i potrebne za siromašnu državu kakva je BiH. Iz Republike Srpske sve češće se čuju ocene da Oružane snage BiH nisu ispunile misiju zbog koje su osnovane zbog čega bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo drastično smanjiti broj vojnika ili izvršiti totalnu demilitarizaciju. S druge strane u Federaciji BiH smatraju da smanjenje ili ukidanje Oružanih snaga BiH predstavlja „igranje sa sudbinom države“.

Od formiranja Oružanih snaga 2006.godine potrošeno je oko tri milijarde maraka, od čega je Srpska izdvojila skoro 950 miliona KM. Iako su uložene milijarde OS BiH su se pretvorile u glavne majstore skandala, umesto da ispunjavaju misiju spašavanja građana za vreme elementarnih nepogoda i čuvanja suvereniteta države. Potresaju ih razne afere od korupcije do neprimernog ponašanja vojnika. Vojnici su u neravnopravnom položaju što je pokazao i nedavni primeru progona srpskog vojnika koji je u uniformi izašao na referendum u RS, dok se zataškao poziv bošnjačkog vojnika na silovanje novinarke.

Možda jedina pozitivna stvar OS BiH jeste pomoć koju pružaju stanovništvu u slučaju poplava, požara i drugih nepogoda.

- Prisustvo korupcije u javnim nabavkama kao i u napredovanju vojnika, gde se tačno zna koliko košta prelazak iz jednog čina u drugi, takođe pokazuju da nismo ni blizu onoga zbog čega smo osnovali OS BiH – kaže Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PS BiH. Objašnjavanja da se od osnivanja OS BiH nije ništa uradilo na njihovoj modernizaciji, te da bi tek sada konačno trebalo da se usvoji “Pregled odbrane” po kojem bi bio smanjen broj vojnika sa 10.000 na 9.200 i vojnih lokacija sa 63 na 57. Iako donošenje ovog dokumenta zagovara NATO radi modernizacije OS, u BiH ne postoji politički dogovor da se on i usvoji. Bošnjaci žele da broj vojnika ostane na istom nivou ili da se poveća, dok Srbi zagovaraju da bi BiH trebalo da ima male i dobro obučene vojne snage koje mogu ići u mirovne misije, ali i ispunjavati osnovni zadatak pomoći stanovništvu tokom elementarnih nepogoda.

- Najbolju procenu OS dali su u NATO kada su rekli da imamo dve mogućnosti: povećati budžet za ovakve OS ili smanjiti broj vojnika. Nemamo novca da povećamo budžet, dok broj vojnika možemo smanjiti, ali za to nema političkog dogovora – kaže Majkićeva.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Šemsudin Mehmedović kaže da je zagovaranje smanjenja broja vojnika u OS BiH

igranje sa budućnošću ove zemlje što je potpuno neprihvatljivo.

– Majkićeva bi trebalo da predloži povećanje budžeta za OS. BiH koja ima novca za otpremnine, kao na primer za Majkićevu, onda treba da ima i para za OS BiH – kaže Mehmedović.

Vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić kaže da uskoro ističe rok za usvajanje „Pregleda odbrane“ i da ne treba očekivati značajna rešenja. – Zahtevi za demilitarizaciju BiH koji dolaze iz RS nisu realni, jer je BiH međunarodna priznata država i treba da ima OS BiH. Za to se zalaže Sarajevo, dok RS otvara pitanje postojanja OS BiH jer ih ne prepoznaje kao svoje što je problem disfunkcionalnosti BiH. Ipak, u sadašnjim političkim odnosima ne postoji dovoljno snažan pritisak koji bi mogao da ospori OS BiH – navodi Radić.

Dodaje da je očigledno da postoji potreba da postojeće OS BiH budu u manjem obimu u odnosu na sadašnji obim od 10.000 formacijskih mesta. Uz to, kaže, postoji i slabost OS BiH, jer se postavlja pitanje na čime one počivaju i da li bi preživele ozbiljnu političku krizu.

Bez hrane i uniforme

Iako se milioni maraka izdvajaju za OS BiH, situacija u kasarnama je i više nego dramatična. Vojnici uglavnom jedu hranu iz konzervi, rade u starim uniformama, nemaju higijenskih sredstava te borave u neuslovnim prostorijama. Pored toga, prisutne su i stalne malverzacije koje se tiču neodgovornog trošenja novca. Na ove i slične probleme godinama upozorava parlamentarni poverenik Boško Šiljegović u svojim izveštajima. Istovremeno, vojnici odlascima u mirovne misije državu takođe koštaju nekoliko miliona maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.