MALVERZACIJE OKO POPISA Fantomskih 11 odsto stanovnika u BiH

Izvor: Blic, 21.Jun.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALVERZACIJE OKO POPISA Fantomskih 11 odsto stanovnika u BiH

Kontrolni popis stanovništva u BiH, koji je proveden samo 17 dana nakon glavnog, otkrio je da na terenu nema čak 11 odsto građana koji su bili popisani.

Najveće odstupanje, od 27,4 odsto, bilo je u Distriktu Brčko, u RS 10,1 procenata, a u FBiH 9,3 odsto. Poređenja radi, u Srbiji je tokom popisa iz 2011. ta razlika bila nešto više od 5 odsto.

Ovaj šokantan podatak deo je informacije koju je Zavod za statistiku RS uputio Narodnoj skupštini, za posebnu sednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o problemu popisa.

Prema mišljenju Zavoda, ovolika odstupanja govore o manipulacijama na terenu tokom glavnog popisa 2013.

- Iako analiza uparenosti podataka popisa i postpopisne ankete još nije završen, već sada je indikativno da će na ovakav način biti uključeno oko 300.000 rezidentnih stanovnika više nego što ih realno ima – navodi se u informaciji.

Mada je o svemu upoznata Međunarodna monitoring misija (IMO), njihova reakcija je izostala, a preporuke su bile konfuzne i kontradiktorne.

Prvo je u njihovom 13. izveštaju sugerisano da se napravi razlika između rezidentnog i nerezidentnog stanovništva, uzimajući u obzir i mesto školovanja ili rada. Međutim, u kasnijem 21. i 22. izveštaju IMO odjednom daje suprotne tvrdnje.

Tu nije kraj apsurdima. Međunarodna posmatračka misija je preporučila i da u proces obrade podataka treba uključiti čak 12.500 popisnica na koje su odgovarala deca mlađa od 15 godina, iako zakon nalaže da odgovore umesto njih popisivačima daje roditelj ili staratelj.

Inače, Zavod za statistiku RS je decidno pobrojao i sve članove Zakona o popisu koje je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić prekršio samovoljno potpisujući metodologiju za obradu i objavu rezultata popisa. Suština je da direktor ne može da propiše odluku o metodologiji, jer se ona usvaja, ali je u tom slučaju potrebna saglasnost i njegovih zamenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.