Izvor: Blic, 16.Jan.2017, 19:47 (ažurirano 02.Apr.2020.)
MAGIJA U KUHINJI Zmijanjskim vezom ukrašava banjalučki kolač
Mlada Banjalučanka spojila je tradiciju, umetnost i ljubav prema svom gradu, pa umesto šlaga i čokolade njen starinski kolač krase plavi ornamenti.
Poznati banjalučki kolač Dragana Vučić pravi po recepturi staroj tridesetak godina, a u kreativnu kulinarsku avanturu njegovog ukrašavanja vezom upustila se nakon što je postala majka.
- Rođena sam i odrasla u najlepšem gradu na svetu, koji je za mene najveća inspiracija. Kuvam od 14. godine, a kao mama dve devojčice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stalno sam se dovijala šta novo da napravim, jer niko od nas ne voli rutinu, ustaljenost, pa ni istu hranu. Razmišljala sam šta je to, osim ćevapa, karakteristično za Banjaluku i u staroj knjižici recepata našla sam recept za banjalučki kolač - priča Dragana.
S obzirom na to da se bavi rukotvorinama, uz pomoć prijateljice iz Švedske došla je na ideju da kolač ukrasi zmijanjskim vezom.
- Napravila sam skicu i jestivim bojama počela da ukrašavam po beloj glazuri kolača. Pred mojim očima počela je da se stvara magija – opisuje Dragana “vezenje” na kolaču, posao koji može da potraje i po nekoliko sati.
Recept za kolač nije komplikovan i dostupan je svima, što se ne može reći za dekoraciju, koja se radi na mnogo načina, ali Dragana kaže da svaki kuvar ima svoje male tajne, pa tako i ona.
Za sada, kolač ukrašen zmijanjskim vezom pravi za porodicu i prijatelje, a nađe se, kaže, i poneka narudžba. Dragana bi volela da njen kolač postane gradski brend, poput banjalučkog ćevapa ili Nektar piva.
Čarolija u plavom
Zmijanjski vez je krajem 2014. uvršten na reprezentativnu listu nematerijalne svetske baštine UNESCO, a radi se o prvom kandidovanom nematerijalnom dobru iz RS i BiH.
Ovaj vez su vekovima praktikovale žene na Zmijanju, a odlikuje se usklađenošću, harmonijom i stilskom perfekcijom geometrijskih ornamenata rađenih tamnoplavim, odnosno čivitnim koloritom.
Od sredine 19. veka do danas zadržao je istu prepoznatljivu formu.