Lutke opasne po zdravlje

Izvor: Blic, 05.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutke opasne po zdravlje

BANJALUKA - Zdravstveno-sanitarna inspekcija RS pronašla je i uništila u tri kineske prodavnice u Gradiški 144 lutke za koje se sumnja da sadrže štetnu hemikaliju ftalat. Nakon što su u Tuzli pronađene opasne igračke, inspektori će, osim kineskih, prekontrolisati i ostale prodavnice i narediti da sve štetne igračke budu uništene.

Opasnu materiju ftalat koja služi za omekšavanje plastike u glavama lutke su prvo otkrili inspektori u Slovačkoj, nakon čega je u Tuzli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pronađeno nekoliko stotina kineskih lutkica proizvođača „Xu Shun Wan Yu", koje takođe sadrže veće količine ove opasne materije. Radi se o igrački pakovanoj u najlonsku vrećicu, u kojoj se nalazi mali češalj i torbica. Lutkica je obučena, ima plastične čizme i kosu od sintetičkih vlakana. Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS Desimir Miljić kaže da su inspektori tragaju za opasnim lutkama, a imaju nalog da prekontrolišu sve prodavnice u Srpskoj.

„Tamo gde budu pronađene sporne lutke pokušaćemo sa vlasnicima dogovoriti da budu uništene jer jedna igračka košta marku, a ispitivanje 200 KM. Ako vlasnici budu insistirali da se obavi analiza, to ćemo i uraditi", kaže Miljić.

Roditeljima koji su kupili ovakvu ili sličnu lutku savetuje se da ih bace i da ne dozvole deci da se sa njima igraju, pošto je dokazano da materija koja se u njima nalazi, u dodiru sa pljuvačkom, može da izazove gušenje, oštećenje unutrašnjih organa i reproduktivne smetnje.

Miljić kaže da je uvoznik spornih lutaka bijeljinsko preduzeće „Medžik trejd", koje je inspekcija juče kontrolisala. Postoji mogućnost da je dosta opasnih lutkica završilo na pijacama širom BiH, pa čak i u novogodišnjim paketićima, zbog čega bi roditelji trebalo da pregledaju igračke.

I sokovi neispravni

Na području Tuzle pronađeni su sokovi „eks frut" kosovskog proizvođača „La Berion" iz Podujeva u kojima se nalaze nedozvoljen aditivi. „I o tome smo obavestili inspektore na terenu. Ako u prodavnicama bude tih sokova ispitaćemo uzorke", rekao je Miljić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.