Lečenje izvan Srpske: Srbiji i Crnoj Gori duguju 19 miliona KM

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečenje izvan Srpske: Srbiji i Crnoj Gori duguju 19 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja otežano plaća lečenje pacijenata iz Republike Srpske u Srbiji, Crnoj Gori i FBiH, pokazuju revizorski izveštaji.

Po podacima revizora, obaveze RS prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Crnoj Gori su na kraju prošle godine bile oko 19 miliona KM, što je za oko 7 miliona ili čak 60 odsto više u odnosu na samo godinu dana pre.

Istovremeno, obaveze prema ustanovama u FBiH na kraju prošle godine bile za oko dva miliona KM ili za oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30 odsto veće u odnosu na one na kraju 2014.

Zbog ovakvih dugova, nedavno su i neke od najvećih ustanova u Srbiji razmatrale mogućnost da više ne primaju pacijente iz RS. U FZO RS smatraju, ipak, da takvi dugovi nisu alarmantni.

- Dok god su neizmirene obaveze manje od prosečnog godišnjeg troška, nije objektivno tvrditi da je dug alarmantan ili da predstavlja izražen problem. Dug prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji je, prema zvaničnim podacima iz završnog računa za 2015, iznosio tek nešto više od polovine prosečnog godišnjeg troška za sva lečenja izvan RS – navode iz Fonda.

Zanimljivo je i da se njihovi podaci o dugovima prema zdravstvenim ustanovama u FBiH, u koje se većinom upućuju pacijenti iz RS kojima trebaju kardiohirurški zahvati, drastično razlikuju od onih koje iznose revizori. Tačnije, Fond tvrdi da ustanovama u FBiH duguju mnogo manje od 8,4 miliona KM koje su revizori zabeležili kao obaveze prema tim ustanovama na kraju prošle godine.

- U tri prethodne godine zdravstvene ustanove iz FBiH su Fondu fakturisale više od 15 miliona KM troškova na ime lečenja naših osiguranika, a ukupan dug Fonda prema zdravstvenim ustanovama u FBiH, kojim su obuhvaćene sve prethodne godine, na kraju 2015. godine je iznosio 3,65 miliona KM – kažu u Fondu RS, gde tvrde i da je ovakva razlika u podacima rezultat tehnike knjiženja troškova.

Kako kažu, u podatak koji se navodi u izveštajima revizora, pored duga zdravstvenim ustanovama u FBiH, uračunate su i obaveze prema pojedinim zdravstvenim ustanovama u RS u koje se osiguranici upućuju po istoj proceduri kao i u ustanove u FBiH, poput Centra za radioterapiju i nekih privatnih zdravstvenih ustanova iz RS.

U Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS su, ipak, iznenađeni ovakvim tumačenjem, te tvrde da Fond u toku izrade revizorskog izveštaja nije dao primedbu na ovu stavku, mada je imao priliku za to.

Glavni revizor Duško Šnjegota podseća i da su svi podaci koji se navode u revizorskom izveštaju, podaci institucije koja se kontroliše.

Platili 57 miliona duga

Na pitanje kako nameravaju da reše ova dugovanja, iz FZO odgovaraju da se to “sprovodi prema definisanom planu“.

- Prema tom planu, u 2015. Fond je izmirio više od 57 miliona KM obaveza iz ranijih godina. Inače, ukupne obaveze Fonda su već nekoliko godina u padu – ističu u Fondu RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.