Izvor: Blic, 05.Nov.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: BiH sama da odlučuje o budućnosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem kojima je preneo stav Rusije da bi BiH trebalo da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Komšić je izrazio nadu da će BiH ubuduće imati intenzivniju saradnju sa Rusijom, posebno jer je BiH od nedavno nestalna članica Saveta bezbednosti UN. Lavrov je ponovio da njegova zemlja smatra važnim pitanje transformacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kancelarije visokog predstavnika.

Lavrov je istakao da, iako Rusija, kako je rekao, ima negativan stav prema širenju NATO, BiH ima pravo da sama odlučuje i da će je Rusija podržati u tome.

"U interesu BiH je da donosi samostalno odluke o pridruživanju NATO-u i EU, a ne pod pritiskom", rekao je Lavrov i dodao da je Rusija spremna da intenzivno sarađuje u okviru Saveta za implementaciju mira (PIC).

Šef ruske diplomatije je naglasio važnost regionalne saradnje, kao i da bi "normalizacija odnosa sa Beogradom i Zagrebom dala mogućnost saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu".

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio nadu da Rusija može pomoći u "potpunoj implementaciji Dejtonskog sporazuma".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.