Izvor: Blic, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak primenio silu nad Srpskom

Republika Srpska (RS) neće nakon najnovijih odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka dizati nikakvu oružanu pobunu, ali će sigurno dići demokratsku pobunu protiv nesumnjive diktature koja se provodi u Srpskoj, izjavio je juče u Slobomiru predsednik Vlade RS Milorad Dodik.



"To je bezočna primena sile gospodina Lajčaka u politici", naglasio je Dodik i ocenio da su poslednje mere dovele do potpuno "degutantne situacije" za koju RS, kako je naveo, ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima mehanizme.

Premijer Srpske je ocenio da Lajčak ima nameru da napravi društvo sa vrednostima u ime međunarodne zajednice i da preda BiH u dominaciju muslimana, odnosno Bošnjaka u svim institucijama, a to je, kako je konstatovao, destabilizirajuće i nije održivo za BiH.

"Nemamo nameru da budemo podrška takvom konceptu", rekao je Dodik napominjući da je prekjučerašnja Lajčakova odluka najbezočnije kršenje Dejtonskog sporazuma koje nije učinio nijedan dosadašnji visoki predstavnik.

Dodik je rekao da Miroslav Lajčak sada može da pristupi smenama bilo koga. Premijer RS potvrdio je da su najnovije mjere koje je preduzeo Lajčak "mimo Ustava".

"Kada su proširivali Savet ministara BiH onda su rekli da će se povećati kvota potrebna za većinu sa jedan na dva, a sada bezočno ukidaju tu kvotu ne vodeći računa o prethodnim obećanjima", podsetio je Dodik, naglasivši da se zato na ove poteze može gledati jedino kao na prevaru.

On je upozorio da u ovom trenutku on lično ne sme biti neoprezan i dozvoliti da međunarodna zajednica pokuša da smiri situaciju, jer BiH više neće izgledati kao što je izgledala.

"Naše poverenje u institucije BiH značajno je urušeno, pre svega u međunarodnu zajednicu i OHR. Osećam da je gospodin Lajčak 'navučen' na jednu lošu priču birokrata koji godinama sede u OHR i raznim kancelarijama međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak prekjuče je nametnuo odluku o izmenama i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izmeni poslovnik o radu oba doma, a političke lidere pozvao da uspostave mehanizam sa ciljem bolje koordinacije reformskih procesa.

Glavne promene odnose se na pravilo kvoruma na sednicama Saveta ministara BiH, tako da ovaj organ može održati sednicu kad god je prisutna većina njegovih članova.

Lajčak je uputio i instrukcije zajedničkom Kolegijumu Parlamentarne skupštine BiH prema kojima do 1. decembra moraju biti usvojene izmene i dopune poslovnika o radu oba doma parlamenta BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.