Izvor: Blic, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak i Dodik smirivali situaciju

BANJALUKA – Kancelarija visokog predstavnika poslaće pravno tumačenje poslednjih odluka visokog predstavnika kako bi se rešile dileme, a predstavnici uverili RS da ove mere nisu usmerene protiv entiteta ili bilo kog naroda u BiH, potvrdio je juče visoki predstavnik Miroslav Lajčak nakon sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci. Lajčak je naglasio da svoje odluke, ipak, neće menjati, dok je Dodik nagovestio da bi najavljeno tumačenje moglo da smiri situaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Lajčak je objasnio da čvrsto stoji iza svake reči svoje odluke koja se tiče izmena Zakona o Savetu ministara i Poslovnika o radu državnog parlamenta, kao i da nema razloga da se u njoj nešto menja.

„Uveren sam da će tumačenje koje ćemo dati pokazati da se radi o dobronamernoj odluci čiji je osnovni cilj funkcionisanje institucija sistema. Žao mi je što su mere koje sam doneo pogrešno protumačene u RS", rekao je Lajčak.

Dodik je naglasio da će sačekati pismeno tumačenje Lajčakovih mera, kao i da bi ono moglo da bude prihvatljivo za RS ako se precizira nekoliko važnih stvari.

„Za nas je važno da u državnom parlamentu većina od 22 poslanika bude validna samo uz prisustvo poslanika iz entiteta i ako to rešimo neće biti problema. Treba da se pojasni i pozicija zamenika ministara u Savetu ministara BiH tako da se jasno odredi da oni mogu da odlučuju umesto ministara samo ako dobiju zvanično ovlašćenje", rekao je Dodik.

Takođe, smatra on, treba precizirati da sednicu Saveta ministara može da zakaže potpredsedavajući samo ako predsedavajući nije sazvao dve ili više sednica, a da za to nema opravdanja.

„Ne želimo situaciju da dvojica nauštrb trećeg odlučuju o bilo čemu, iako podržavamo namere visokog predstavnika da svi u BiH treba da rade svoj posao", rekao je Dodik.

Istovremeno, u PDP su najavili da će uputiti inicijativu Savetu za sprovođenje mira da ukine bonska ovlašćenja visokom predstavniku u BiH, a NS RS i parlamentu BiH PDP će proslediti zahtev da preispitaju zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

„Sadašnji i bivši visoki predstavnici u BiH su sami proširili ovlašćenja i donosili odluke koje su izvan okvira bonskih ovlašćenja, što znači da su ih zloupotrebili. Pozivali su se na njih, a ona im nisu davala prava koja su koristili", rekao je poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branko Dokić.

On tvrdi da su bonska ovlašćenja davno prevazišla uslove zbog kojih su donesena, ističući da visoki predstavnik ne može donositi odluke i zakone koji su u nadležnosti parlamentarne skupštine BiH. Takvim potezima, kako je ocenio Dokić, visoki predstavnik dovodi parlament BiH u sraman i potcenjivački položaj.

„Sugerišemo parlamentima RS i BiH da ne prihvate nametnute zakone koji još nisu upućeni u skupštinsku proceduru, među kojima su i poslednji zakoni i odluke koje je nametnuo Miroslav Lajčak", rekao je Dokić. On je ocenio da se najave iz SNSD o mogućem povlačenju srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija mogu protumačiti kao „krajnja mera", ističući da je ostavljeno vremena da se neke stvari promene.

„Ako se ništa drugo ne bude moglo postići, onda će uslediti taj potez, a PDP će ga slediti", rekao je Dokić.

Poslanik PDP u NS RS Branislav Borenović potvrdio je da je PDP juče uputio zahtev predsedniku parlamenta Srpske Igoru Radojičiću da se u dnevni red prve naredne sednice NS RS uvrsti posebna tačka vezana za poslednje odluke visokog predstavnika i da Skupština RS donese rezoluciju, sa inicijativom za ukidanje bonskih ovlašćenja visokom predstavniku.

„Nadamo se da ćemo zajedničkim delovanjem sa svim političkim partijama u RS uspeti da zaustavimo daljna delovanja visokog predstavnika i da na legitiman način ukažemo UO Saveta za sprovođenje mira šta se dešava u BiH", rekao je Borenović.

I Klub poslanika SNSD uputio je juče zahtev predsedniku NS RS za sazivanje posebne sednice NS RS na kojoj bi se raspravljalo o poslednjim nametnutim odlukama visokog predstavnika. Lider DNS Marko Pavić ocenio je da je visoki predstavnik prekršio Ustav BiH i bonska ovlašćenja i rekao da će DNS, ako Lajčak ne izmeni svoje odluke, preduzeti sve demokratske metode da ih onemogući.

Član SBiH Dževad Osmančević ocenjuje da je Lajčak najverovatnije uočio da su građani BiH već duže vreme taoci politike i da se zato odlučio na ovakve mere. Iz HDZ BiH su saopštili da razumeju Lajčakov potez i pozvali predstavnike vlasti u BiH da konačno sednu za sto i donose odluke bitne za budućnost BiH.

Titov: Moguća napetost u BiH

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Vladimir Titov ocenio je da odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka u vezi sa promenom mehanizma odlučivanja u Savetu ministara BiH može da dovede do napetosti u BiH, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

„Osnovni način delovanja međunarodne zajednice u BiH ne treba da bude korišćenje spoljnog uticaja na situaciju, nego dosledno podržavanje saradnje bosnasko-hercegovačkih strana i predaja odgovornosti za stanje stvari u zemlji lokalnim vlastima", rekao je Titov.

Sutra zaseda Kolegijum NS RS

Predsednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić najavio je da će za dva dana biti održana sednica Kolegijuma NS na kojoj će biti odlučeno o sazivanju posebne sednice povodom najnovijih odluka visokog predstavnika. On je ponovio da su odluke visokog predstavnika u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Novinari u trci za Lajčakom

Važnosti jučerašnjeg, nenajavljenog sastanka Lajčaka i Dodika doprinela je i konspiracija oko mesta na kome će biti održan. Naime, među novinarima se najpre spekulisalo da će se dvojica zvaničnika sastati u restoranu „Kaldera" u Aleksandrovcu, ali su bili više nego razočarani kada je pratnja premijera Dodika ispred ovog restorana okrenula automobile i vratila se prema Banjaluci. Narednih sat vremena trajala je potraga izveštača 'razbijenih u strelce’ za pravom lokacijom, da bi, na kraju, svi stigli pred motel „Dragana".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.