Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvavi TRAGOVI hrvatskih “bojovnika” ostali širom BiH: Zagreb se plaši odgovornosti za ratne ZLOČINE

Histerija državnog vrha Hrvatske zbog hapšenja deset bivših pripadnika HVO u Orašju uzrokovana je strahom od utvrđivanja odgovornosti te zemlje za izbijanje krvavog građanskog rata u BiH.

Ovo za “EuroBlic” tvrdi ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović, komentarišući nezapamćene pritiske koje na pravosuđe u BiH poslednjih dana vrše gotovo svi najviši zvaničnici iz susedne zemlje.

Ističući da procesuiranje zločina nad Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su počinili “bojovnici” iz Orašja predstavlja samo vrh ledenog brega direktne umešanosti nekadašnjeg hrvatskog državnog i vojnog rukovodstva u rat u BiH, Savanović podseća da su upravo snage pod kontrolom zvaničnog Zagreba počinile prve najteže ratne zločine nad srpskim civilima.

– Rat u BiH zvanično još nije počeo kada su regularne jedinice Hrvatske vojske, potpomognute paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama iz Posavine, 3. marta 1992. okupirale opštinu Brod. Dvadesetak dana kasnije, Hrvatska vojska ulazi u Sijekovac i tamo masakrira 46 nedužnih srpskih civila.

Početkom aprila hrvatske jedinice iz Zagreba, Osijeka i Vukovara čine agresiju na Kupres i tamo zverski ubijaju 55 zarobljenih Srba. Za te zločine još niko nije odgovarao – ističe Savanović.

On dodaje da se hronologija hrvatskih zločina nad Srbima u BiH tu ne završava, već kulminaciju doživljava u leto i jesen 1995, kada regularne jedinice HV upadaju na područje 13 zapadno-krajiških opština.

- Zločini i ubistva zarobljenih Srba masovno su činjeni širom tih opština, a najdrastičniji primer je iz Mrkonjić Grada, gde je nađena masovna grobnica sa telima više od 180 ubijenih srpskih civila i ratnih zarobljenika – kaže Savanović.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", Savo Štrbac, takođe smatra da način na koji Hrvatska reaguje na hapšenje nekadašnjih pripadnika HVO u Orašju pokazuje jasan strah Zagreba od novih optužnica za udruženi zločinački poduhvat hrvatskog vojnog i političkog vrha u BiH.

– Zašto Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i hrvatski generali reaguju na način na koji su reagovali povodom hapšenja deset bivših pripadnika HVO u Orašju? Zato što se plaše da je to samo početak te da će na dnevni red uskoro doći još mnogi drugi koji su do lakata okrvavili ruke u BiH – zaključuje Štrbac.

Prema navodima hrvatskih medija, hapšenja u Orašju izazvala su veliki strah i zabrinutost među brojnim nekadašnjim zapovednicima hrvatskih snaga koji su učestvovali u ratu u BiH.

Zagrebački “Jutarnji list” tako je objavio da poseduje dokumente hrvatskih obaveštajnih službi prema kojima se u BiH vodi intenzivna istraga protiv 28 nekadašnjih pripadnika HV i HVO koji su učestvovali u borbenim operacijama na području Broda i Mrkonjić Grada.

Predsednik Zbora hrvatskih generala, Pavao Miljavac, izjavio je da je još pre nekoliko godina dobio “prijateljski savet” da ne ne prelazi granicu sa BiH zbog mogućeg hapšenja, a među onima protiv kojih se, prema tvrdnjama hrvatskih medija, uskoro mogu očekivati optužnice nalazi se i aktuelni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, koji je zajedno sa Antom Gotovinom i Ljubom Ćesićem Rojsom vodio operacije HV na području Mrkonjić Grada u jesen 1995. godine.

Zagreb se žali saveznicima

O velikoj zabrinutosti hrvatskog državnog vrha zbog hapšenja u Orašju svedoči i to što je šef diplomatije te zemlje Davor Ivo Štir obelodanio da se zbog “novonastale situacije” za pomoć obratio “hrvatskim saveznicima iz EU i NATO”.

Grabovac: Nisam optimista

Predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Brod Marko Grabovac kaže da nije optimista da će odgovorni za stravične zločine hrvatskih snaga nad Srbima u ovoj opštini ikad biti izvedeni pred lice pravde. – Od hrvatske okupacije Broda i zločina koji su počinjeni širom opštine prošlo je skoro 25 godina. Do danas za to još niko nije odgovarao – kaže Grabovac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.