Kriminalci ostaju bez imovine!

Izvor: Press, 13.Sep.2010, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalci ostaju bez imovine!

Istrage protiv više osumnjičenih za teška krivična dela su pri kraju, uskoro sledi i privremeno oduzimanje njihove pokretne imovine. Procenjuje se da će u prvim akcijama biti oduzeta imovina u vrednosti od oko milion maraka
Za dva meseca u RS počinje oduzimanje nezakonito stečene imovine koja je vlasništvo osumnjičenih kriminalaca! Ministar pravde RS Džerard Selman kaže da je zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom urađan po >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uzoru na Srbiju!
Selman navodi da Odeljenje za finansijske istrage MUP-a RS već privodi kraju istrage protiv nekoliko osumnjičenih za teška krivična dela, na osnovu čega će biti izdat nalog za privremeno oduzimanje njihove imovine. Nalog će važiti do okončanja sudskog postupka.
Naš sagovornik, međutim, nije želeo da otkriva imena onih koji će se prvi naći na udaru novog zakona, koji je usvojen u januaru ove godine. On ističe da će se javnost brzo uveriti da vlasti RS nameravaju da zakon primene i krenu u odlučnu borbu protiv kriminala
Neće biti popusta
- Najpre će biti oduzeta pokretna imovina u vrednosti od oko milion maraka. Detalji te akcije su u strogoj tajnosti, kao i osobe koje su obuhvaćene istragom kako ne bi pokušali da se reše imovine i onemoguće njeno oduzimanje. Akcija se, međutim, neće zaustaviti samo na njihovoj pokretnoj imovini, jer se osnovano sumnju da imaju i kuće i stanove koji bi takođe mogli da biti oduzeti na osnovu rešenja iz novog zakona - kaže Selman.
Izvori bliski MUP-u potvrdili su da je pri kraju istraga protiv više osoba. Istraga je, dodaju oni, komplikovana i zahtevna i na određeni način je novina i za samu policiju, jer će se nova zakonska rešenja prvi put primeniti u praksi.
- Istrage će biti zatvorene za javnost sve dok se ne dođe do faze postupka u kojoj će se oduzimati nezakonito stečena imovina i predavati na upravljanje novoformiranoj agenciji za njeno upravljanje. Novi zakon će se primenjivati u svim krupnijim slučajevima, odnosno gde god se dođe do sumnje da se radi o imovini koja je stečena na nezakonit način - kažu naši sagovornici.

Podsetimo, novi zakon po prvi put daje mogućnost da se kriminalcima oduzima imovina i pre okončanja sudskog postupka, odnosno u fazi same istrage. Prema zakonu, nalog za privremeno oduzimanje imovine daje nadležni tužilac, dok se imovina, do okončanja postupka, predaje Agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom. U Vladi RS tvrde da će primenom novog zakona kriminalci konačno ostati bez nelegalno stečene imovine, pošto do sada, zbog zakonskih ograničenja, gotovo i da nije bilo takve mogućnosti.
Biće teško, ali...
Prema nezvaničnim procenama, samo je u postupcima vođenim pred banjalučkim Okružnim sudom naloženo oduzimanje nelegalno stečene imovine vrednosti oko 30 miliona KM. Međutim, gotovo ništa od toga u stvarnosti nije oduzeto jer su sudovi, u situaciji kada optuženi nemaju nikakvu imovinu upisanu na svoje ime, mogli samo da izreknu meru oduzimanja maksimalno dve trećine njihove plate!

Takvo zakonsko rešenje dovelo je do brojnih apsurda, pa bi na osnovu toga teoretski, Sanja Meseldžija Gvožđar, bivša blagajnica banjalučke „Rajfajzen banke", koja je sa računa klijenata ukrala više od dva miliona maraka, morala da živi čak 344 godine kako bi uspela da vrati pomenuti novac! Pomenuta suma, naime, nikada nije pronađena, a ona sama zvanično nije imala imovine koja bi mogla biti oduzeta.
Zamenik šefa banjalučkog tužilaštva Sead Žerić upozorava da primena novog zakona neće ići glatko, pogotovo što bi postupci oduzimanja imovine mogli biti uvučeni u zamku dugotrajnih sudskih procedura. On ističe da je bolje da se krene i u takve postupke, nego da se dozvoli da se kriminalci smeju u lice sudijama.
- Po sadašnjim zakonskim rešenjima, ispada da se kriminal isplati! To najbolje svedoči slučaj Radenka Stojanovića, čuvara, koji je opljačkao banku i sakrio milion maraka, a država ne može da ga natera da vrati taj novac. On nema imovine na svoje ime, tako da uz malo strpljenja i posle deset godina provedenih iza rešetaka, može da izađe na slobodu kao bogat čovek - navodi Žerić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.