Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 12:28

Krađa identiteta: Kopijom tuđe lične karte registrovao firmu u BiH

Krađa identiteta sve je učestalija pojava u svim zemljama sveta, a ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na krivično delo nedozvoljenog ili neovlaštenog korištenja ličnih podataka koje je dostavila organima gonjenja, naveli su iz te agencije.

Primera radi, zabeležen je slučaj kada je na osnovu kopije lične karte registrovana firma na fizičku osobu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez njenog znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obveze nastale u radu te firme.

Drugi slučaj odnosio se na promenu biračke opcije za glasanje u odsustvu. Radilo se o promeni biračke opcije osobi, na osnovu kopije lične karte, bez njenog znanja. Osoba koja je to učinila krivično je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je okončano presudom Suda BiH.

Imajući u vidu činjenicu da su navedene zloupotrebe ličnih podataka proizašle iz nezakonitog pribavljanja kopije lične karte, Agencija poseban značaj u svom radu daje upravo kontroli pribavljanja njihovih kopija.

Svaka kopija lične karte stvara rizik od zloupotrebe, što je to prepoznato i od zakonodavca, pa je Zakonom o ličnoj karti državljana BiH propisano da se kopija lične karte može pribaviti samo ako je to propisano zakonom.

Generalno, zaštita ličnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti, jer se, u konačnici, radi o postupku i odgovornosti pojedinaca, ističu iz Agencije te dodaju kako je ljudski faktor sigurno najslabija karika u sistemu zaštite ličnih podataka kod svakog kontrolora. Međutim, adekvatnim ispunjavanjem zakonskih obveza, propisivanjem i primenom tehničkih i organizacionih mera, deluje se preventivno kako bi se sprečila nezakonita i neovlaštena obrada ličnih podataka, a što će svakako uticati i da se mogućnost krađe identiteta svede na minimum.

U tom cilju, iz Agencije upozoravaju kako i sami građani trebaju poduzeti određene mere, uključujući fizičku zaštitu svojih ličnih podataka i dokumenta na kojima su oni sadržani, kao i da svoje identifikacione podatke ne čine dostupnim putem interneta i drugih medija koje ne mogu u potpunosti kontrolirati.

Agencija u granicama svojih kapaciteta aktivno radi na podizanju svesti građana o značaju zaštite ličnih podataka, a kao prioritet u prošloj godini, što će se nastaviti i u ovoj, jesu deca kao rizična kategorija.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH podsećaju kako je obveza svih kontrolora (javnih organa, pravnih i fizičkih osoba) koji vrše obradu osobnih podataka, da ispoštuju Zakon kao opšti propis, kao i druge propise koji sektorski regulišu obradu osobnih podataka za koju su oni nadležni. Jedna od zakonskih obveza svakog kontrolora odnosi se i na donošenje plana bezbednosti ličnih podataka kojim će se odrediti tehničke i organizacione mere za bezbednost ličnih podataka.

Također, naglašavaju kako nije dovoljno samo propisati mehanizme za zaštitu osobnih podataka već ih konstantno primjenjivati u praksi, unapređivati i vršiti kontrolu primene tih mehanizama.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.