Koridor zida cene goriva

Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridor zida cene goriva

BANJALUKA - Ako bude prihvaćena inicijativa ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića o povećanju akciza na gorivo za oko 10 pfeniga zbog gradnje koridora 5C, to će značiti poskupljenje u maloprodaji za oko 12 pfeniga po litru - kaže predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS Vojin Mitrović. Dosadašnja praksa pokazala je da bi to značilo i poskupljenje svih životnih namirnica jer su, zbog transporta, u vezi sa cenama goriva.



Mitrović kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako mu je jasno da je BiH ostala bez značajnih prihoda zbog smanjenja ili ukidanja carina na robu iz EU, ali dodaje da je ipak povećan priliv po osnovu PDV, jer je vrednost robe u ovoj godini imala veliki rast.

„Sadašnje akcize iznose 30 pfeniga za litar evrodizela, 35 pfeniga za bezolovni benzin, a 40 pfeniga za olovni benzin”, objašnjava Mitrović.

Član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miodrag Kudić takođe smatra da su inicijative za povećanje akciza neopravdane i da RS neće dati saglasnost da se to uradi. UO o ovome, kaže, nikada nije raspravljao.

„Zašto, umesto priče o povećanju akciza, postojeći novac od akciza i putarine ne usmere na gradnju autoputeva”, pita Kudić, uveren da do ovog scenarija ipak neće doći, ali napominje da je „u politici sve moguće”. On podseća da je i procedura promene akciza veoma komplikovana. Takva inicijativa prvo mora dobiti podršku entitetskih vlada, a potom UO UIO BiH, Saveta ministara, a na kraju i Parlamenta BiH, što znači promenu Zakona o akcizama BiH.

Sekretar Ministarstva finansija RS Slavoljub Stojanović kaže da su entitetske komisije predložile izmenu postojećeg Zakona o akcizama u BiH u smislu da se putarina od 0,15 KM po litru poveća za 10 pfeniga. Međutim, kaže on, komisije nisu postigle saglasnost u pogledu načinu uplate i raspodele sredstava od putarine, što je uslov da se pokrene izmena zakona. „Stav RS je da se prihod od putarina mora uplaćivati na poseban račun i deliti između entiteta u omeru jedan na prema jedan”, kaže Stojanović.

Podsećamo, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je u utorak da je pokrenuta inicijativa o uvođenja nove akcize na gorivo, koja bi trebalo da iznosi po deset pfeniga po litru, čime bi se godišnje obezbedilo od 100 do 120 miliona KM u budžetu. Podršku ovoj inicijativi dao je i direktor Poslovne grupacije EBRD-a Peter Rajnger, koji je apelovao na vlasti u BiH da što pre usvoje novu akcizu na gorivo, „što je preduslov za uspešno ispunjenje projekta izgradnje koridora 5C”.

Predsednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da je podizanje akciza na gorivo opravdano samo ako će novac biti uložen za gradnju puteva, a ne za pokrivanje manjka u budžetima u BiH. „Međutim, jasno je da će rast akciza poskupeti gorivo, a time i ostale proizvode. Spas jedino može biti pokretanje Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu”, kaže Bošković.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protiv poreza od 10 odsto ukoliko dovodi do povećanja cijena

Izvor: Capital.ba, 31.Okt.2008

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić rekao je danas da inicijativa da se koridor Pet ce gradi sredstvima od poreza na gorivo u iznosu o 10 pfeniga po litru nije prihvatljiva za Vladu RS ukoliko bi prouzrokovala dodatno povećanje cijena. 'Ali, takva incijativa bi dobro...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.