Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačna odluka o suspenziji Salihovića sledeće sedmice

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH do kraja sledeće sedmice doneće konačnu odluku o suspenziji Gorana Salihovića sa dužnosti glavnog tužioca BiH, saznaje „EuroBlic“.

Izvori našeg lista iz VSTS, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju da je pre dva dana ovo telo skinulo oznaku tajnosti s dokumenata koji, navodno, dokazuju Salihovićevu krivicu, ali da se ova odluka odnosi isključivo na ovlaštene pravne zastupnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dosadašnjeg glavnog tužioca BiH.

- Ranija odluka VSTS o tajnosti postupka i prikupljenih dokaza protiv Salihovića i dalje ostaje na snazi što se tiče javnosti. Prikupljeni dokazi protiv Salihovića od prekjuče su jedino dostupni njegovim advokatima – objašnjavaju naši sagovornici.

Pročitajte još:

Salihovićev advokat Rifat Konjić kaže da je podneo žalbu na odluku o privremenom udaljavanju sa dužnosti njegovog klijenta, koju je Prvostepena disciplinska komisija VSTS donela 29. septembra. Komentarišući navode iz disciplinske tužbe, on je ocenio da neki od navoda nemaju obeležja krivičnog dela. U tužbi je, podsećamo, navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, kao i da se nezakonito mešao u postupanje sudija i tužilaca.

Privremeno rešenje

Izvori “EuroBlica” tvrde da ne postoji ni teoretska šansa da Gordana Tadić, koju je VSTS postavio da zamenjuje Salihovića u fotelji glavnog tužioca, dobije stalni posao na toj dužnosti.

– Tadićeva je samo privremeno rešenje dok se na konkursu ne izabere novi glavni tužilac – tvrde oni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.