Izvor: Blic, 12.Sep.2016, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektivni centar u Lamincima: Deca i starci bez pitke vode

Stanari kolektivnog centra u staroj školi u Lamincima kod Gradiške više od mesec dana nemaju vodu.

Razlog je kvar na vodovodnim instalacijama, tvrde sagovornici “EuroBlica”, većinom starci koji su ovde došli tokom rata iz Donjeg Vakufa te beskućnici sa područja gradiške opštine. Ovde ih ima 15, a među njima i porodica sa decom. Uslovi boravka, kažu, postali su nepodnošljivi, a preti im zaraza.

- Pokvaren je hidrofor i ne znamo kako da ga popravimo. Ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je većina stara, bolesna, nepokretna. Nemamo vode za piće, ne kupamo se, ne peremo veš i suđe - požalili su nam se Zora i Petar Kisin, Bosiljka Petrić, Drago Subašić, Miroslav Šućur i drugi stanari kolektivnog centra u ovom lijevčanskom selu.

Miroslav Šućur navodi da su i ostali uslovi života loši.

– Slavine su suve, dimnjaci zapušeni, svuda buđ i vlaga, neopisiv užas – tvrdi Šućur, koji vodu za piće, zajedno sa ostalim stanarima donosi u kantama od obližnjih meštana.

- Išao sam u Opštinu, u Centar za socijalni rad, svuda sam tražio da nam pomognu, ali od toga nema ništa. U Opštini su mi rekli da je 600 KM za hidrofor skupo i da potražimo majstora koji će to popraviti za manje novca – revoltiran je Drago Subašić, 80-ogodišnjak poreklom iz Donjeg Vakufa koji je u Lamincima već 14 godina.

Bez obzira što je celo selo priključeno na gradski vodovod, u ovom centru i dalje koriste podzemnu vodu sumnjivog kvaliteta. U KP “Vodovod” smatraju da to nije njihov problem.

- Obezbedili smo vodu u Lamincima, doveli do kuća i drugih objekta a njihovi vlasnici ili nadležne institucije moraju se potruditi za priključke na mrežu – navode u gradiškom “Vodovodu”.

Suzana Šormaz, direktorka Centra za socijalni rad, kazala nam je da kolektivni centar u Lamincima nije u nadležnosti ove ustanove nego Ministarstva za izbegla i raseljena lica RS.

Zoran Latinović, načelnik Gradiške, rekao je „EuroBlicu“ da je priključak vode obaveza Ministarstva prosvete RS.

- Gradska voda je dovedena u dvorište ali je pritisak suviše jak, pa je rizično priključiti vodovodnu cev na dotrajale instalacije u zgradi. Opština je već uložila 150.000 KM u renoviranje objekta i komunalnu infratsrukturu i izgradnju vodovoda. Obaveza je Ministarstva prosvete je da uredi toalete i instalacije - smatra Latinović.

Dok se vlasti na opštinskom i republičkom nivou usaglase verovatno će proći još mnogo vremena, a zdravlje i životi izbeglica još više ugroženi.

Predizborni paketi

Nekoliko stanara kolektivnog centra ispričalo nam je da ih svakodnevno posećuju politički aktivisti nudeći pomoć pod uslovom da glasaju za pojedine partije.

– Dobili smo pakete, a onda su nas popisali za glasanje i obećali da će popraviti hidrofor. I to smo prihvatili, ali opet nema ni majstora ni vode – izjavili su sagovornici “EuroBlica” u Lamincima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.