Koban skok sa 1.000 metara

Izvor: Blic, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koban skok sa 1.000 metara

PRIJEDOR - Iskusni padobranac Dragan Kecman (35) poginuo je u četvrtak popodne prilikom trenažnog skoka. Ovakva tragedija nije zabeležena u istoriji Aero-kluba „Prijedor" koji je formiran 1952. godine. Kecman je, inače, pre ove nesreće ubeležio više od 700 skokova.

„Padobranac Dragan Kecman pao je sa visine od 1.000 metara i stradao jer mu se nije otvorio glavni padobran. Hendi, odnosno ručka padobrana, podmotala se pod sistem veza, a pokušavajući da je oslobodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kecman je najverovatnije izgubio orijentaciju i nije stigao da aktivira pomoćni padobran. Inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo iz Mahovljana obavili su uviđaj i naložili detaljno komisijsko ispitivanje padobrana, nakon čega će se znati mnogo više detalja", izjavio je dežurni tužilac Vukašin Kondić, koji je nakon nesreće obavio uviđaj.

Patolog Nikolina dr Balaban kaže da je prilikom pada sa visine od 1.000 metara Kecman zadobio višestruke prelome i povrede glave. Uviđaj je obavila prijedorska policija nakon dojave o nesreći oko 17 časova.

Na konferenciji za štampu u aerodromskoj zgradi juče su predsednik Upravnog odbora Aero-kluba „Prijedor" Tomislav Prpoš naglasio je da je smrt konstatovana oko 16.30.

Nastavnik padobranstva Draško Lajić kaže da se Kecman padobranstvom počeo baviti 1989. godine, sportsku dozvolu je dobio godinu dana kasnije, a naredne dve godine proveo je u padobranskoj jedinici u Nišu na odsluženju vojnog roka.

„Druge godine dobio je zvanje organizatora skokova, a u ovoj godini je trebalo da polaže nastavnički ispit. Kecman se pripremao za padobranski Petrovdanski kup koji se u julu održava u Prijedoru. Ove godine je imao pet skokova, a ovaj poslednji je bio koban", kaže Lajić.

U sekretarijatu Kluba kažu da je obavljena procedura pregleda letelišta, aviona i padobrana, a tog dana to je bio i prvi let aviona, pa su uredno i bez žurbe postavljeni startovi. Po redosledu je prvo skočio učenik, zatim Kecman, i nakon njega nastavnik padobranstva koji je bio i vođa u avionu.

Na aerodoromu „Urije" svi su u šoku zbog pogibije njihovog omiljenog drugara Keca, kako su ga od milja zvali. Kecman nije bio oženjen, živeo je sa roditeljima i sestrom i svi su ga voleli kao izuzetnog druga i hrabrog sportistu jer je, osim padobranstva, voleo i planinarenje.

Predsednik Upravnog odbora Tomislav Prpoš ističe da će se tek nakon pregleda padobrana i okončanja istrage znati svi detalji o ovoj tragediji koju Prijedorčani ne pamte.

Dragan Kecman biće sahranjen u Prijedoru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.