Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasno postavljen rok: Rezultate popisa RS će objaviti za najduže tri meseca

Republika Srpska objaviće svoje rezultate popisa za dva, najduže tri meseca, potvrdili su to u Republičkom zavodu za statistiku.

Zakon o popisu stanovništva pre četiri dana je stupio na snagu a u tekstu je jasno postavljen rok Srpskoj da za pola godine objavi svoje podatake.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku RS, Radmila Čičković kaže da pre objave ima još posla.

- Mesec dana nakon objave popisni biro Zavoda za statistiku treba da donese program >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za obradu podataka, taj program se već radi, on bi za mesec dana trebalo da bude završen. I onda očekujemo da u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva dobijemo bazu podataka - kaže Čičković.

Nakon što dobiju bazu podataka, u Srpskoj će da završe obradu podataka o popisu. Sav posao bi, po proceni Radmile Čičković, trebalo da bude gotov u novembru ili decembru.

Pošto je Agencija za statistiku BiH već objavila rezultate, a iz Sarajeva se ranije moglo čuti da neće priznati rezultate popisa Republike Srpske – Bosnu i Hercegovinu krajem godine najverovatnije očekuje nova politička kriza.

Šta je sve prethodilo odluci da Srpska odluči da sama objavi podatke o popisu Republički zavod je napisao u knjizi koja je danas izašla iz štampe.

- Pošao bih od ove naslovnice. Ovi ovde stanovnici prikazani su u autlajnu, samo linijama. To je zato što prema rezultatima popisa koje su objavile Agencije za statistiku BiH i Federalni zavod postoji, po našem mišljenju, apsolutno veliki broj fiktivnih stanovnika u BiH - kaže Velimir Savić, urednik Otvorene knjige o popisu u BiH 2013. godine.

Nakon usvajanja u Parlamentu, Zakon o popisu Republike Srpske ipak je čekao u ladici mesec dana duže nego što je trebalo. U Službenom glasniku objavljen je pre dvanaest dana. To što je Srpska odlučila da uzvrati udarac u Agenciji za statistiku BiH nisu komentarisali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.