Izetbegović pristao na manji broj vojnika

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović pristao na manji broj vojnika

Broj profesionalnih vojnika u Oružanim snagama BiH biće 9.200 umesto dosadašnjih 10.000.

Istovremeno, broj vojnika u rezervnom sastavu umesto 5.000 biće smanjen na 4.600 pripadnika – saznaje „EuroBlic“ iz vojnih izvora.

To je deo dogovora o budućnosti OS BiH koji su na poslednjoj sednici postigla tri člana Predsedništva BiH. Usvojene su smernice kako bi do kraja godine bio u potpunosti dogovoren strateški dokument „Pregled odbrane“ koji bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << definiše dudući izgled i veličinu OS BiH.

Za razliku od izmena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživaju sa EU, oko koga nije bilo konsenzusa, Predsedništvo se dogovorilo i da smanji broj lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine.

- Njih će umesto 63 biti 57. Reč je o lokacijama koje su potrebne Oružanim snagama. Smanjenje njihovog broja znači da će više tih lokacija ostati civilnim vlastima. Istovremeno, Srpska će na istočnom delu dobiti skladište naoružanja, pa će ih sada biti dva u RS i četiri u Federaciji BiH – priča dobro obavešten izvor „EuroBlica“.

Ovakav ishod predstavlja prekretnicu u odnosu na dosadašnje istupe bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, koji ni u kom slučaju nije pristajao na smanjenje broja pripadnika OS. On je, nakon sednice, javnost upoznao o dogovoru sa Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, ali nije rekao da to predstavlja izmenu aktuelne Odluke Predsedništva o veličini i strukturi OS BiH.

- Usvojene smernice predviđaju pojednostavljenja u logistici i strukturi OS, koji će ih učiniti bližim NATO. Izdvajanja za Oružane snage će rasti sa porastom BDP nakon što bude aktiviran Akcioni plan za članstvo(MAP) – rekao je Izetbegović.

On je rekao i da će se ići s knjiženjem pomenutih 57 lokacija na BiH, ali naši izvori tvrde da takav dogovor nije postignut jer se knjiženju imovine protivi Srpska.

Hrvatski član Predsedništva Dragan Čović smatra da bi ovo leto Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) bio aktibiran samo da je BiH pre tri meseca usvojila smernice za završetak „Pregleda odbrane“.

- Sada ćemo morati da čekamo pet ili šest meseci – rekao je Čović.

Nacionalne kvote

Prema Zakonu o odbrani BiH, nacionalna zastupljenost u popuni oficira, podoficira i vojnika je 45,9 odsto Bošnjaka, 33,6 odsto Srba, 19,8 procenata Hrvata i 0,7 odsto iz nacionalnih manjina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.