Izbor zanimanja u srednjoj školi najvažniji za zaposlenje: Svi traže kuvare i varioce

Izvor: Blic, 15.Maj.2017, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor zanimanja u srednjoj školi najvažniji za zaposlenje: Svi traže kuvare i varioce

Dve srednje škole u Zvorniku uvele su nova zanimanja poput rukovaoca građevinskih mašina, varilaca, trgovačkih tehničara i kuvara.

Ovi smerovi su uvedeni uvažavajući potrebe privrede i preduzetnika, te samih učenika, ali i kako bi se na području ovog grada smanjio broj nezaposlenih osoba.

Na Zavodu za zapošljavanje u Zvorniku od 4.700 nezaposlenih njih 1.420 je sa srednjom stručnom spremom. Taj podatak najbolje opisuje potrebu za školovanjem novih kadrova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji mogu posle škole da odmah dobiju posao.

U Tehničkom školskom centru u Karakaju su pre uvođenja novih zanimanja uradili internet anketu i nakon toga uradili plan upisa.

- Pre predaje plana upisa za ovu školsku godinu kontaktirali smo sve privredne subjekte kako bi dobili podatke o potrebi kadrova, kako bi školovali ona zanimanja koja omogućuju zaposlenje po završetku srednje škole. Odgovor smo dobili od „Alumine”, koja je izrazila potrebu za 2 zanimanja. Zato ćemo uz saobraćajne tehničare upisati i rukovaoce građevinskih mašina, a uz automehaničare varioce. Osim kvalitetne prakse koja će se provoditi u ovoj kompaniji, srednjoškolcima bi se odmah ponudio i posao što je za njih najvažnije. Pokušaćemo u narednim godinama da forsiramo zanate, jer su ta proizvodna zanimanja pokretačka snaga kompletne privrede - rekao je Goran Grujić, direktor TŠC.

U drugoj zvorničkoj srednjoj školi, SŠC „Petar Kočić”, uvedeno je zanimanje trgovačkog tehničara, jer je ranijih godina postojala samo trogodišnja škola ovog smera, a veliko interesovanje je i za smer kuvar u ugostiteljskoj školi.

- Uveli smo zanimanje trgovačkog tehničara kako bi zamenili ekonomske tehničare, jer je to perspektivnije zanimanje. Osim toga, to je četvorogodišnje zanimanje koje nudi mogućnost za nastavak školovanja i usavršavanja u ovoj oblasti. Pored toga velika potreba je i zanimanjem kuvar, a zahvaljujući projektu koji realizujemo učenici će nakon dobre prakse imati šansu za brzo zaposlenje - navela je Biljana Pisić, direktor SŠC „Petar Kočić”.

Goran Petrović, organizator poslova u zvorničkom Zavodu za zapošljavanje kaže da su nova zanimanja potrebna privredi.

- Na evidenciji trenutno, od 4.700 nezaposlenih koji aktivno traže posao, imamo 1.420 osoba sa srednjom stručnom spremom. Najviše nezaposlenih je sa zanimanjem ekonomski tehničar, odnosno njih 415, elektrotehničara je 230, potom slede mašinski tehničari, njih 180, te 150 lica sa završenom gimnazijom - istakao je Petrović.

On je naveo i da na poslednjem javnom pozivu Zavoda za zapošljavanje RS nije bilo zainteresovanih poslodavaca za procese prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika za njihove potrebe što je signal osnovcima da pravilno biraju zanimanja, koja će im omogućiti brzo zaposlenje.

Boljom praksom lakše do posla

U SŠC „Petar Kočić” se trenutno realizuju aktivnosti u programu „Prilika Plus“, koji podržava Vlada Švajcarske, u okviru koga će škola dobiti opremu za kabinet praktične nastave za kuvare.

Deo novca od projekta dobiće i vlasnici ugostiteljskih objekata gde se obavlja praktična nastava.

Na ovaj način omogućena je bolja saradnja sa učenicima i uvid u njihove sposobnosti što daje mogućnost za zaposlenje na mestu gde su već praktično naučili sve što im je potrebno za rad na mestu kuvara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.