Izbjegavajte hotelske Wi-Fi mreže

Izvor: BanjalukaLive.com, 18.Avg.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbjegavajte hotelske Wi-Fi mreže

Brojni putnici hotele nerijetko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, međutim TechRadar piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se po pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže. Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter i besplatan softver moguće prisluškivati svu komunikaciju koju mobilni ili laptop računari odrađuju s ostatkom svijeta. Hoteli obično ne ograničavaju koje se stranice mogu posjećivati, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << postoji segmentacija, a javni i hotelski Wi-Fi ne koristi WPA. Bilo koji uređaj koji se spaja na hotelsku bežičnu mrežu otvoren je za hakerske napade jer se podaci šalju u tekstualnom zapisu, bez zaštite. U Kaspersky Labu zapravo smatraju da su hotelske mreže vrlo privlačne mete za sajberkriminalce. S tim rečenim, jasno je da su neki hoteli na rizičnijoj poziciji od drugih - a sve zavisi od implementacije. Posebno je opasno to što kriminalce ne zanimaju prenosnici ili izolovane e-mail adrese i poruke, već potpuno preuzimanje online identiteta žrtve i pristup svim resursima kojima žrtva raspolaže. Stručnjaci zato kao rješenje vide korišćenje VPN mreže, koja će enkriptovati promet. Svi koji se nalaze na putu treba da budu oprezni - i barem da provjere status firewalla, lozinki i nadograđenosti softvera. Najsigurnija alternativa je korišćenje 3G/4G mreža preko mobilnih uređaja. Najveći teret u ovom trenutku zapravo leži na samim hotelima. Potražnja za besplatnim Wi-Fi mrežama raste, a infrastruktura mora biti zbrinuta. Najjeftinija rješenja nikako nisu najbolja. (B92, foto: YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto izbjegavati hotelski Wi-Fi

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2015

Brojni putnici hotele nerijetko biraju i po dostupnosti Wi-Fi mreže, međutim TechRadar piše kako to i nije najpametniji potez. Uređaji hotelskih gostiju se po pravilu spajaju na nedovoljno zaštićene i nesigurne mreže...Analitičari i sigurnosni stručnjaci navode da je uz jednostavan Wi-Fi adapter...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.