Iz podstanarskog  života do doktorata

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz podstanarskog života do doktorata

BANJALUKA - Otkako se zaposlio kao asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, Miroslav Drinić tražio je od države da mu pomogne kako bi kupio stan. Nažalost, niko nije imao sluha za njegove probleme. Zato je pre godinu dana podigao stambeni kredit koji će otplaćivati do kraja života. Nebriga društva i države, Miroslava ipak nije pokolebala, jer bi uskoro trebalo da doktorira na ovom fakultetu.



Sada već docent, Miroslav priča da je za više od deset godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koliko je zaposlen na fakultetu, „prošao sito i rešeto i da nema tih vrata na koja nije kucao tražeći pomoć".

- Problem s kojim se susreću asistenti godinama je prisutan na fakultetima u RS. Mnoge moje kolege, asistenti, zaglibili su se do guše u kredite, jer ne znaju na koji drugi način da kupe stan. To jasno pokazuje šta država misli o obrazovanju i ljudima koji su misaoni deo jednog društva - kaže Miroslav.

Kako kaže, podstanarski život nije nimalo prijatan, jer u tuđoj kući nema potrebnog mira za nauku i dodatno usavršavanje.

- Jedan asistent ima 15 časova sedmično. Ako nema svoj prostor, teško može da se posveti nauci i učenju - rekao nam je Drinić.

Vest da Univerzitet u Banjaluci planira da obezbedi plac na kojem bi se gradila zgrada za stanove namenjene isključivo asistentima dodatno ga je obradovala.

- To bi bila prava stvar za sve mlade ljude koji bi dobili ono što mnogi asistenti nisu mogli godinama, a ujedno to je korisna stvar za celo društvo. Krediti banaka su samo omča oko vrata. Milioni maraka odlaze na renoviranje kojekakvih institucija, dok su profesori i asistenti na margini društva - ističe Miroslav.

Nedavno je „EuroBlicu" rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao da Univerzitet planira da obezbedi plac na kojem će se graditi zgrada za stanove asistenata. S obzirom na to da će Univerzitet obezebediti zemljište, cena po kvadratnom metru bi trebalo da bude znatno niža.

- Na Paprikovcu bi trebalo da bude odobren plac. Međutim, Gradska skupština radi na izmeni regulacionog plana i dok se to ne završi, Univerzitet ne može ništa preduzeti - potvrdio nam je Stanić.

Sebični profesori loš uzor

Prošle godine Ministarstvo prosvete i kulture RS potpisalo je ugovor sa „Komercijalnom bankom" za kredite namenjene astistentima po nižoj kamatnoj stopi.

- Međutim, iz ovih banaka su podizali kredite pojedini profesori koji su rešili stambeno pitanje. Ovim postupkom su obezvredili profesiju kojom se bave i jasno pokazali da im nije stalo do mlađih kolega, odnosno njihovih naslednika - ogorčen je docent Miroslav Drinić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.