Iz Nemačke vodi stranku

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Nemačke vodi stranku

BANJALUKA - Ćutanje vrha Stranke nezavisnih socijaldemokrata o delovanju predsednika Opštinskog odbora u Loparama Miće Ćetkovića, nije sprečilo neke od najistaknutijih kadrova stranke u ovoj opštini da i dalje na videlo iznose Ćetkovićeve poteze. Nekada prvi čovek SNSD u Loparama Uglješa Savić tvrdi da odbor praktično više i ne postoji. Osim što je privatizovao SNSD u Loparama, tvrdi Savić, Ćetković i poziciju šefa privrednog predstavništva RS u Štutgartu „koristi isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u privatne interese“.

Savić upozorava da je nedopustivo da stranačke odluke samostalno donosi „čovek koji živi u Nemačkoj i samo povremeno dolazi u Lopare, i koji pečat stranke drži kod majke u Peljavama". Savić je uveren da „Ćetković radi u interesu SDS, da zloupotrebljava SNSD, predsednika stranke Milorada Dodika, kao i Vladu Srpske". Optužuje ga da je 2006, ali i 2008. godine izdejstvovao 200.000 odnosno 800.000 KM kredita za SDS, što im je navodno omogućilo da pobede u Loparama.

Gostić u mirovnoj misiji

Član Glavnog odbora SNSD Uroš Gostić potvrđuje za „EuroBlic" da je proletos u Loparama imao ulogu mirovnjaka, te da je sazvao sastanak sukobljenih strana kome je prisustvovao i Ćetković. Gostić tvrdi da je tada većina članova SNSD bila za njegov ostanak na funkciji, uz obećanje da će se situacija u ovom OO u međuvremenu popraviti. O tome je, kaže, obavestio i GO stranke, i na tome je sve ostalo. Gostić kaže da se neće sazivati posebna sednica GO, ali da će se o stanju u Loparama verovatno raspravljati na sledećoj sednici.

- Brine jedino to što niko iz vrha SNSD ne reaguje, iako sa ovakvim vođstvom nema nikakvu budućnost u Loparama - kaže Savić, koji je bio odbornik u dva mandata u lokalnoj skupštini i poslanik u NSRS u prošlom sazivu, te nekadašnji v.d. predsednika IO, predsednik odbora i bivši predsednik Kluba odbornika u SO Lopare. On dodaje da je „nedopustivo da čovek koji je kupio diplomu Ekonomskog fakulteta bude šef privrednog predstavništva u Nemačkoj".

- Godišnji budžet ovog predstavništva je 300.000 do 400.000 KM. Ćetković za 13 godina, koliko je šef, ovaj novac koristi za ličnu promociju i produžavanje mandata. Tvrdim da zloupotrebljava položaj i troši nenamenski budžetska sredstva. Izveštaje o tromesečnom radu Predstavništva za nadležno ministarstvo Ćetkoviću radi službenik iz opštine Lopare za 100 KM - uveren je Savić. On tvrdi da su kadrovi SNSD u Loparama razočarani i svojevremenim dolaskom Uroša Gostića iz Doboja, koji je po zaduženju Glavnog odbora SNSD trebalo da sagleda probleme u Loparama. Kaže da im je tada Gostić poručio da „treba da im je čast što je Ćetković predsdenik OO". Savić je uveren da je jedino rešenje raspuštanje Odbora „i udaljavanje Ćetkovića i njegovih poslušnika iz stranke".

Sa njim se slaže i Slaviša Rikanović, odbornik u SO Lopare, koji je podneo ostavku na mesto predsednika Kluba odbornika SNSD. On kaže da se Odbor stranke u Loparama nije sastao osam meseci i da postoji samo na papiru.

- Opštinski odbor broji 33 člana ali sumnjam da i Ćetković zna ko su njegovi članovi jer ih isključuje i uključuje onako kako njemu odgovara. Ko i zbog čega štiti Miću Ćetkovića ne mogu da kažem, ali je indikativno i zabrinjavajuće da se uprkos našim žalbama i apelima, vrh stranke ne oglašava - kaže Rikanović.

Nezadovoljstvo deli i odbornik SNSD u SO Lopare, te upravnik lokalne filijale „Elektrodistribucije" Rado Milovanović. On smatra da je Ćetković glavni krivac za katastrofalne rezultate stranke na prošlim izborima, jer je iz stranke uklanjao sve vodeće ljude. Podsećanja radi, SNSD beleži poraze u Loparama još od lokalnih izbora 2008.

Mićo Ćetković odbacuje sve optužbe nazivajući ih „apsurdom i primitivizmom". Tvrdi da nije tačno kako nema podršku u Odboru, te da su od 31 člana, samo trojica protiv njega - Savić, Rikanović i Milovanović. Ćetković kaže da ima podršku i vrha stranke, ali da je u dogovoru s njima odlučio da na sledećim stranačkim izborima poziciju prvog čoveka stranke u Loparama prepusti nekom drugom.

- Nisu tačne informacije da mi neko piše izveštaj o radu predstavništva. Kako je to moguće kada ga šaljem elektronskim putem u Vladu? Uglješa Savić neće da prizna da je upravo on doprineo urušavanju SNSD, jer je 2008. kada je u trci za načelnika pobedio SDS, Savić bio predsednik OO SNSD - odgovara Ćetković, koji je na čelo SNSD u Loparama došao 2009.

Na Savićeve optužbe da radi za SDS, on kaže: „Savić je taj koji radi sa njima. Lokalna vlast mu je dozvolila čak i da pregradi ulicu, kako mu automobili ne bi prolazili pored kuće".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.