Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISLAMIZACIJA UNIVERZITETA Fakultete u Federaciji BiH bi da pretvore u džamije

Inicijativa bošnjačkih studenata o uvođenju obavezne pauze u nastavi za obavljanje muslimanskih verskih obreda predstavlja direktan poziv za stvaranje islamske države u BiH.

Ovo za “EuroBlic” tvrdi profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru Slavo Kukić, komentarišući nedavne zahteve studenata univerziteta u Sarajevu i Bihaću da se muslimanskim akademcima svake sedmice obezbedi najmanje sat vremena za molitvu.

Ističući da kontroverzna inicijativa lidera bošnjačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << studentskih organizacija predstavlja “uvod u mnogo opasnije zahteve”, Kukić kaže da veruje da njegove kolege profesori iz Sarajeva i Bihaća neće podržati zahtev da se naučne ustanove pretvore u džamije.

- BiH je ustavom definisana kao sekularna država. Niko normalan nije protiv slobodnog izražavanja verskih ubeđenja, ali to nikako ne bi smelo da se zloupotrebi za ciljeve koji nemaju nikakve veze sa verskim slobodama i evropskim civilizacijskim normama – kaže Kukić.

Dodaje da bošnjačkim studentima niko ne brani da u vreme njihovih religijskih obreda ne dolaze na nastavu, zbog čega, kako ističe, ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi univerziteti u FBiH trebalo da donose posebne uredbe o toj temi.

- Ne verujem da je ta inicijativa nastala isključivo u studentskim krugovima. Ubeđen sam da iza tog zahteva stoje određeni politički krugovi iz Sarajeva koji, na taj način, pokušavaju da pripreme teren za neke druge, mnogo ozbiljnije zahteve i namere koje bi vodile pretvaranju BiH u islamsku državu – zaključuje Kukić.

Inače, zanimljivo je da se u pismu podrške inicijativi sarajevskih studenata, koji su prvi podneli zahtev da im se obezbedi jednosatno vreme za “klanjanje”, potpredsednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću Subhad Šarić, između ostalog, poziva na rezultate poslednjeg popisa stanovništva u BiH.

- U zemlji sa više od 50 odsto muslimanskog stanovništva nemati pravo na slobodu verskog izjašnjavanja obavljanjem džume namaza je protivno svim pravima i normama koje zastupa zapadni svet. Prošlo je vreme kada smo morali saginjati glavu zbog toga što smo drugačiji, tako da ćemo potpuno ustrajati u našem zahtevu – poručuje Šarić.

Komentar o ovome pokušali smo da dobijemo i od rektora univerziteta u Sarajevu i Bihaću, ali se u njihovim kabinetima niko nije javljao na naše pozive.

Vernik i homofob

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Haris Zahiragić, koji je prvi došao na ideju o uvođenju obavezne pauze na fakultetima “za verske potrebe muslimana”, pažnju javnosti privukao je još početkom ove godine, kada je otvoreno podržavao huligane koji su u glavnom gradu FBiH fizički napadali homoseksualce.

Zahiragić je tada posredstvom Fejsbuka poručivao da je “pederluk sistemska i zarazna bolest u delu ateističke zapadne Evrope”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.