IGRE OKO BOLNICE Naplatu rente načelnik opravdava ZAŠTITOM BUDŽETA

Izvor: Blic, 21.Okt.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IGRE OKO BOLNICE Naplatu rente načelnik opravdava ZAŠTITOM BUDŽETA

Rukovodstvo Istočne Ilidže naplatilo je punu rentu za građenje bolnice u ovoj opštini, iako je ranije obećalo da će projekat biti oslobođen ovog nameta.

Tako je opština naplatila nešto više od 416.000 maraka rente, dok se tog prihoda, recimo odrekla Bijeljina prilikom gradnje bolnice u tom gradu.

Ovim potezom, kako smatra opozicija u ovoj opštini, opštinsko rukovodstvo uopšte ne doprinosi dugoočekivanoj gradnji bolnice koja ima regionalni značaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ministar zdravlja Dragan Bogdanić potvrđuje da se Bijeljina odrekla rente za gradnju bolnice, te da imaju obećanja i rukovodstva u Doboju da će to isto učiniti.

Predsednik opštinskog odbora SNSD u Istočnoj Ilidži Miroslav Vujičić kaže da se radi o neprincipijelnosti rukovodstva opštine koje je obećalo da neće naplatiti rentu za gradnju bolnice.

Osim toga, kako kaže Vujičić, lokalna zajednica je donela odluku da se na teritoriji opštine omogući popust od 50 odsto na ime rente privrednicima koji bi zaposlili najmanje tri radnika.

– Tada se nisu pozivali na zakone. Imaju dvostruke aršine – ocenjuje Vujičić.

Međutim, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kaže da je renta naplaćena od izvođača radova, privatne kompanije „Marković invest“, kako to definiše zakon.

– To nije naplaćeno od bolnice ili Ministarstva zdravlja. Da sam privatnu firmu oslobodio ovog plaćanja, sutra bih mogao krivično da odgovaram jer sam oštetio budžet opštine – kaže Božović.

On kaže da se doprinos lokalne zajednice u ovom projektu ogleda u već obezbeđenoj infrastrukturi na lokaciju, tvrdeći da će naplaćeni novac od rente otići na zdravstvenu zaštitu građana u Istočnom Sarajevu.

Gradnja ove bolnice započeta je početkom jula ove godine, a koju više od 100.000 građana ove regije čeka 25 godina.

Radove izvode zajedno “Marković invest – RM” i “Medikal” Mostar, a vrednost projekta je nešto više od 54,5 miliona maraka. Objekat će biti izgrađen po principu "ključ u ruke".

Novu bolnicu površine 10.500 metara kvadratnih činiće dva spojena objekta - stacionarni i tehnički koji će biti povezani s nedavno izgrađenim polikliničkim objektom.

Time će nova bolnica imati oko 14.000 metara kvadratnih prostora s oko 210 bolesničkih kreveta, novim nameštajem, te nemedicinskom i medicinskom opremom.

U narednih 18 meseci, od početka gradnje, bolnica bi trebalo da bude izgrađena i predata na upotrebu.

Vlada RS opredelila se za gradnju ove bolnice jer je svesna teških uslova u kojima posluje sadašnja bolnica i opredelila se da u što kraćem roku reši problem finansiranja rekonstrukcije i izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu. Na osnovu ekonomskih pokazatelja procena je da bi se mogao rešiti trenutni finansijski deficit u poslovanju ove zdravstvene ustanove i obezbediti potrebne zdravstvene usluge za građane regije i RS.

- Radom modernizovane bolnice biće smanjen odlazak pacijenata na lečenje u zdravstvene ustanove u Federaciju BiH – tvrde u Vladi RS.

Objekti od pre pola veka

Trošna zgrada, dotrajali aparati, nedostatak medicinskog materijala i lekova - samo su neki od razloga nezadovoljstva građana kvalitetom usluga i uslovima u bolnici Kasindo, na koju se oslanja gotovo 100.000 pacijenata.

Pojedini objekti ove bolnice izgrađeni su pre 50 godina. Na njihovu obnovu kao i izgradnju nove bolnice građani čekaju godinama.

Dugovanja ove zdravstvene ustanove veća su od 45 miliona maraka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.