Hrvatski prevoznik tvrdi da je prevozio ugalj prugama u BiH

Izvor: Blic, 06.Feb.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski prevoznik tvrdi da je prevozio ugalj prugama u BiH

Već mesec dana prugama Bosne i Hercegovine saobraća privatni kargo prevoznik. To je nedavno saopštio hrvatski PPD Transport.

Pod okriljem noći 9. januara provezli su prvi voz od Šamca do Lukavca a na osnovu ugovora sa železnicama oba entiteta.

Iako ova vest u domaćoj javnosti nije objavljena, istorijskim uspehom pohvalio se vlasnik hrvatske kompanije Pavle Vujnovac, prenosi ATV.

Problem je što važeći zakon o železnicama to ne dozvoljava. Izmene zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će to omogućiti sutra će se naći pred poslanicima, ali sudeći po saopštenju hrvatske kompanije već je u primeni.

- PPD Transport, prvi hrvatski privatni železnički kargo prevoznik, u noći na utorak, prevezao je svoj prvi voz u Bosnu i Hercegovinu. To je prvi put da jedan privatni prevoznik strane zemlje vozi prugama Bosne i Hercegovine. Voz PPD Transporta prevezao je ugalj iz Ostrave u Republici Češkoj za fabriku GIKIL u Lukavcu u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopštenju PPD Transporta.

U istom saopštenju PPD Transport pohvalio se da će sklopljeni posao omogućiti nabavku savremenih lokomotiva i zapošljavanje novih radnika u Hrvatskoj.

U isto vreme u “Željeznicama RS” govori se o otpuštanju radnika pa to izaziva bojazan da je već počelo preuzimanje najisplativijih poslova i trasa kojima voze. Za tu informaciju ministar saobraćaja nije čuo, prenosi ATV.

- Taj mi slučaj nije poznat. Ja ću vas zamoliti da mi dostavite to pitanje. Raspitaću se i biće mi zadovoljstvo da odgovorim. U nekom trenutku sigurno će se naša železnica morati otvoriti i za druge operatere, a u ovom momentu to još uvek nije - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Ugovor sa hrvatskom kompanijom potpisao je zamenik generalnog direktora “Željeznica” Draženko Todorović. On tvrdi da tu nema ništa sporno i da saopštenje hrvatske kompanije nije tačno.

- Nije tačna informacija. Jeste ruda iz Češke i voz je otišao u Lukavac ali privatni operater je dovezao do granice Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi smo došli sa svojom lokomotivom i preuzeli voz, a on sa svojom lokomotivom se vratio nazad - kazao je Draženko Todorović, izvršni direktor operacija ŽRS.

Ko vozi iz Češke za Lukavac nisu objasnili ni u hrvatskoj kompaniji PPD Transport jer na pitanja ATV nije stigao odgovor.

Poziciju te kompanije mogao bi da popravi novi zakon o železnicama koji će se sutra naći pred poslanicima. Iz Vlade pojašnjavaju da je otvaranje tržišta jedna od osnovnih izmena ali i uslova za kreditnu podršku Svetske banke planu restrukturiranja.

Svetska banka trebalo bi da odobri kredit od 40 miliona dolara a uslov Svetske banke je smanjenje broja radnika u “Željeznicama RS”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.