Hrvatski pilot kojem je u letu eksplodirao motor: Dim je ispunio kabinu, pazio sam da avion ne padne na kuće

Izvor: Cafe.ba, 05.Avg.2014, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski pilot kojem je u letu eksplodirao motor: Dim je ispunio kabinu, pazio sam da avion ne padne na kuće

Stanku Hrženjaku, iskusnom 46-godišnjem pilotu MIG-a 21 koji je u utorak pao kod Velike Gorice trebalo je još samo15 sekundi kako bi uspio sigurno prizemljiti pokvareni avion na kojem je letio iz Zadra. Nažalost, tih 15 sekundi zbog eksplozije motora nije imao i Hrženjak se bio prisiljen katapultirati, a avion pustiti da padne u polje, u 14 sati i 47 minuta.

- Prilikom leta došlo je do otkazivanja osnovnog hidrauličnog uređaja. Nakon toga sam ipak uspio izvući stajni trap, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << no kad vas krene, onda vas krene pa je ubrzo došlo do otkazivanja i pomoćnog hidrauličnog sustava. U tom sam trenutku pokušao sletjeti i izbjegnuti naselja oko Velike Gorice. Prilikom ulaska u pravac eksplodirao mi je motor, u kabini se pojavio dim, a na upravljačkoj ploči signaliziran mi je požar. Tad sam bio na visini od 500 metara i letio sam brzinom od 400 kilometara na sat. Trebalo mi je još samo deset sekundi leta i oko 15 sekundi vremena da sletim, međutim ispod mene su bile kuće pa sam ih prošao i katapultirao se na 20 do 30 metara od aviona. Prvo sam pogledao gdje mi je avion da ne bi pao na kuće - ispričao je u jednom dahu par sati nakon nesreće na vanrednoj konferenciji za medije pilot Stanko Hrženjak, prenosi Jutarnji list.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.