Hrvatska: Regionalna saradnja policije na otkrivanju ubice Vinka Žuljevića Klice

Izvor: Cafe.ba, 04.Maj.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Regionalna saradnja policije na otkrivanju ubice Vinka Žuljevića Klice

- Ubojstvo Vinka Žuljevića Klice počinjeno juče u 7:55 sati u Sesvetama izazvalo je veliku pažnju hrvatske javnosti, zbog čega je u Ravnateljstvu policije održana izvanredna konferencija za medije

Ubistvo Vinka Žuljevića Klice počinjeno juče u 7:55 sati u Sesvetama izazvalo je veliku pažnju hrvatske javnosti, zbog čega je u Ravnateljstvu policije održana izvanredna konferencija za medije. Prema saznanjima, ubojstvo su izvršile četiri osobe, dvije u automobilu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dvije na motoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave krim policije Vitomir Bijelić pozvao se na Konvenciju o ljudskim pravima i slobodama koja sprečava policiji da govori o samim detaljima žrtve, na Zakon o zaštiti osobnih podataka kao i na Zakon o kaznenom postupku u kojem je pripisana tajnost izvida.

Bijelić je potvrdio da je jučer, u glavnoj ulici u Sesvetama kod kućnog broja 2 hicima iz vatrenog oružja ubijen Vinko Žuljević, hrvatski državljanin star 57 godina.

„Žuljević se kretao glavnom ulicom u Sesvetama kada ga je presrelo vozilo Škoda octavia na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake sa područja BiH, a u blizini se tada zatekao i motocikl sa dvije osobe“, izjavio je Bijelić.

Suvozač iz automobila škoda octavia i osoba na motociklu su, koristeći se vatrenim oružjem za sada neutvrđene marke i tipa, ispalili više hitaca u pravcu vozila, a nakon što je žrtva izašla iz vozila, još nekoliko hitaca u tijelo, izjavio je.

Od posljedica ustrijelnih i prostrijelnih rana žrtva je preminula na mjestu događaja. Policija je nakon dojave o pucnjavi blokirala šire mjesto događaja i uspostavljene su policijske aktivnosti na području grada Zagreba i na graničnim prijelazima pojačan kontrola vozila i vozača.

Očevid je obavljen pri čemu je izuzeto više materijalnih i tzv. latentnih tragova, a za nekoliko dana iz forenzičnog laboratorija se očekuju nalazi koji će biti iskorišteni u pravcu utvrđivanja identiteta izvršilaca ovog ubojstva i eventualno u pravcu daljnjih eventualnih naručitelja.

Osim očevida na licu mjesta, istražuje se mjesto na kojem je zapaljeno vozilo škoda octavia, a policija vrši pretragu povezanih prostora i lokacija.

„Okolnosti pod kojima je počinjeno, upućuju da je riječ o složenom kaznenom djelu koje zahtijeva složeno kriminalističko istraživanje za koje je jučer formirana posebna operativna skupina sačinjena od najiskusnijih djelatnika sa područja krvnih delikata i organiziranog kriminaliteta“, kazao je Bijelić.

Bijelić je istaknuo kako hrvatska policija radi koordinirano sa policijama u regiji, prvenstveno sa policijom u BiH, kako je to dio standardne procedure te da je policija BiH već je odgovorila na upite koji će poslužiti u svrhu daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

„Ne možemo isključiti da je eventualna veza ili motiv koji bi dali odgovore na ova ključna pitanja vezana za ubojstvo i izvan granica Republike Hrvatske“, potvrdio je Bijelić.

Bijelić je kazao kako policija nije imala saznanje o životnoj ugrozbi žrtve, da je ubijeni kroz svoje poslovne aktivnosti ostvario brojne poslovne kontakte u zemlji i inozemstvu.

Vinko Žuljević Klica umirovljeni je časnik HVO-a, oslobođen zbog počinjenog ubojstva Veselina Marinova, Tutina tjelohranitelja, sa obrazloženjem da je počinjeno u samoobrani.

Žuljevića se u javnosti povezivalo sa zagrebačkim podzemljem, a teretilo ga se i za zločine nad muslimanskim stanovništvom počinjenim tijekom rata u Bosni, no službena tužba protiv njega nikad nije podignuta.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.