Hostela nema, hoteli preskupi

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hostela nema, hoteli preskupi

U svim univerzitetskim gradovima uobičajeno je da studenti koji dolaze iz inostranstva, ali i turisti kojima nije bitan luksuz, prenoćište pronađu u hostelima, uvek jeftinijim od hotela i prilagođenim studentskom standardu. Iako i za Banjaluku kažu da je grad studenata, ipak nema nijedan hostel, zbog čega akademci koji dolaze sa strane moraju da plaćaju skupe hotele ili da se sami snađu u potrazi za jeftinijim prenoćištem.

U Studentskoj organizaciji Banjalučkog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu da kolege sa drugih univerziteta koje im dolaze u posetu obično budu smeštene u Đački ili Studentski dom „Nikola Tesla".

„Tu možemo da ih smestimo samo kada tamo nema naših učenika i studenata, odnosno kada nema nastave. Ti kapaciteti nisu dovoljni i hostel je Banjaluci definitivno potreban", kaže predsednik SOBL Dejan Kragulj. On dodaje da u Banjaluci najčešće gostuju studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a za noćenje u Đačkom domu plaćaju oko 10 maraka.

„Treba imati u vidu da će nakon reforme visokog obrazovanja u Banjaluku dolaziti mnogo više studenata iz drugih zemalja nego sada. Tek tada ćemo imati problem jer nećemo imati gde da ih smestimo pošto su hoteli za njih preskupi. U drugim zemljama ima mnogo hostela, pa će naši studenti tamo lakše da se snađu", naglašava Kragulj.

On, ipak, ističe da je za sada prioritet SOBL da budu rešeni smeštajni kapaciteti za studente koji studiraju u Banjaluci. U toj organizaciji nastoje da ove godine budu izgrađena još dva paviljona u Kampusu.

„S nadležnim smo razgovarali, između ostalog, i o hostelima, ali, nažalost, na prvom su nam mestu problemi sa smeštajem naših studenata. Studenti bi trebalo da imaju povlastice u svemu, počevši od prevoza, pa do smeštaja i prenoćišta. Tako bi trebalo da bude i kod nas, ali, nažalost, nije", kaže Kragulj.

U Turističkoj organizaciji grada takođe kažu da su Banjaluci potrebni hosteli, i to ne samo studentima, već i mladim gostima, turistima koji nisu skloni luksuzu, ali jesu uštedi...

„Upravi grada smo predložili izgradnju hostela, ali još ništa nije urađeno. Danas je sve stvar privatne inicijative, pa i privatnici mogu da izgrade takve smeštajne kapacitete, a u tom projektu će sigurno imati našu podršku", kaže direktor TOBL Stevo Kelečević. On dodaje da, osim u Đačkom i Studentskom dom, mladi mogu po povoljnijim cenama da borave i u Samačkom domu. Kelečević naglašava da hotelijeri najčešće i ne žele da prime veće grupe studenata iz „straha da na naprave štetu u hotelu, a mladi ljudi su tome često skloni".

Takođe, u Banjaluci ne postoji nijedan registrovan objekat privatnog smeštaja, u svetu poznatog kao „B&B" (bed&breakfast - krevet i doručak) koji bi mladi gosti mogli pronaći na internetu. Jeftino prenoćište u privatnom smeštaju moguće je naći jedino po preporuci prijatelja i poznanika.

Popusti uz „ajzek" karticu

Većina banjalučkih hotela ne daje popuste za studente, već noćenja naplaćuju po redovnim cenovnicima - stotinak maraka za noćenje s doručkom. Studenti koji poseduju „ajzek" karticu imaju pravo na popust od 10 odsto jedino u hotelima „Ideja" i „Palas". Osim toga, „Palas" odobrava 20 odsto popusta vikendom. Inače, studenti, učenici i profesori u Banjaluci „ajzek" karticu, koja košta 10 maraka, mogu da dobiju u „Egzit centru". Potrebno je priložiti dve fotografije i kopiju prve strane indeksa i poslednjeg overenog semestra. Učenici treba da dostave uverenje o redovnom školovanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.