Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grujičić: Inicijativa o izdvajanju Srebrenice iz RS besmislena

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da je bošnjačka inicijativa o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske besmislena jer nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, te da je za takve odluke potrebna saglasnost srpskog naroda koji to nikada neće prihvatiti.

Grujičić je rekao da ponovno pojavljivanje te inicijative u javnosti predstavlja očajnički vapaj izbornih gubitnika koji ne mogu da se pomire sa porazom i činjenicom da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na demokratskim izborima bira vlast.

On pita zašto poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, njegov prethodnik Mustafa Cerić i njihovi istomišljenici, navodni intelektualci, nisu to pitanje isticali dok su Bošnjaci imali apsolutnu vlast u Srebrenici i da li to oni žele da uvedu neke svoje zakone koji bi omogućili da samo predstavnici jednog, bošnjačkog naroda odlučuju o svemu u ovoj opštini.

- U Srebrenici će izborni rezultati dovesti do pozitivnih promena koje će omogućiti bolji život i perspektivu, i Srbima, i Bošnjacima, i svim stanovnicima. Želimo i obezbedićemo uslove da svim stanovnicima ove opštine bude bolje - uverava Grujičić.

Predsednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da na ovaj način određeni bošnjački krugovi nastoje destabilizovati situaciju, izazvati tenzije i međunacionalne incidente za koje bi okrivili Srbe, da bi usledila neka međunarodna intervencija.

On ističe da se od Kavazovića i Cerića ne može očekivati ništa, osim mržnje prema svemu što je srpsko.

- Cerić godinama na komemoraciji nastradalim Bošnjacima u Potočarima poziva na osvetu ponavljajući `neka osveta bude pravda`, a Kavazovićevo mitingovanje po Švajcarskoj da se ne dozvoli `da Vlah bude načelnik Srebrenice!` pokazalo je da je on poslušni Cerićev učenik - ukazuje Pavlović.

Predsednik Opštinskog odbora SDS u Srebrenici Momčilo Cvjetinović rekao je da ovo nije nova inicijativa i da bošnjački predstavnici to stalno potenciraju, izmišljajući navodnu ugroženost, iako su u Srebrenici imali apsolutnu vlast poslednjih 17 godina.

- To pitanje se s vremena na vreme aktuelizuje i ponovo je inicijativa dospela u javnost, jer pojedini bošnjački lideri i njihovi sledbenici ne mogu da prihvate izborni poraz i gubitak apsolutne vlasti, koju su imali u ovoj opštini. Žele da skrenu pažnju i ublaže poraz, odnosno da pokušaju da `zamažu oči` biračima", ocenio je Cvjetinović.

On smatra da će i ova inicijativa, kao i prethodne, koristiti samo za dnevno-političku upotrebu.

Proćitajte još:

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo evropskim i svetskim liderima u kojem traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

Među potpisnicima skandaloznog političkog pamfleta su i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik Mustafa Cerić koji je sada predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.