Grom udario u putnički avion

Izvor: BanjalukaLive.com, 11.Apr.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grom udario u putnički avion

Putnički avion u Škotskoj udarila je munja, nakon čega je spretnošću pilota u posljednjem trenutku izbegnuta tragedija, prenosi "Skaj njuz". Avion kompanije "Loganer" sa 30 putnika i tri člana posade bio je samo na trenutak od pada u Sjeverno more, ali je pilot prisebnošću povratio kontrolu nad letjelicom. Avion marke "sab 2000" letio je iz Aberdina za Šetland, kada je naišao na snježnu oluju. Pilot (42) je odlučio da obustavi slijetanje kada je bio na udaljenosti od 11 kilometara od >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << aerodroma u Samburgu na ostrvu Šetlandu, kada je avion udario grom, koji se zatim prešao preko cijele dužine letelice, od nosa do repa. Pilot i kopilot su pogrešno pretpostavili da je autopilot nakon toga bio isključen, pa su svim silama pokušavali da povrate kontrolu nad letelicom koja je počela naglo da gubi visinu. Kopilot je tada oglasio uzbunu, a pilot je pokušao da održi visinu aviona, ali je autopilot uporno ometao svaki njihov potez. Kada je letjelica bila na 4.000 stopa, avion se iznenada okrenuo nosem ka zemlji i počeo da propada brzinom od 158 stopa u sekundi. Na visini od 1.100 stopa, kada je posada imala na raspolaganju samo sedam sekundi da reaguje prije nego što avion dodirne površinu mora, oglasio se larm za podizanje, pilot je primenuo svu nagu na raspolaganju i letjelica je konačno počela da se podiže. Avion je bezbjedno sletio u Aberdinu, sa samo manjom štetom. NIko od putnika tom prilikom nije povrijeđen, ali su mnogi bilo potreseni poslije incidenta koji se desio 14. decembra. "Bilo je veoma, veoma neprijatno. Za nekog ko se plaši letenja, to bi bila najgora noćna mora", rekla je putnica Šona Menson. U izveštaju koji je objavljen nakon nesreće navodi se da je posada najvjerovatnije mislila da je grom onesposobio autopilot, jer su kontrole u jednom trenutku otkazale. Uprkos tome, autopilot je i dalje funkcionisao i sve vrijeme pokušavao da prizemlji avion prema unapred određenom planu letenja. (Blic)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

SEKUNDE IH DELILE OD KATASTROFE: Grom udario u putnički avion, tragedija izbegnuta u poslednji čas

Izvor: Kurir, 11.Apr.2015

Avion marke sab 2000 u kome se nalazilo 30 putnika uleteo je u oluju kada ga je udario grom koji je prešao preko cele dužine letelice, od nosa do repa zbog čega je otakazala elektornika i autopilot, ali je tragedija izbegnuta prisebnošću posade..EDINBURG - Putnički avion u Škotskoj udarila je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.