Grb i himna RS na novom ispitu

Izvor: Blic, 02.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grb i himna RS na novom ispitu

BANJALUKA - Srpski klub delegata u Veću naroda RS uputio je juče zahtev za zakazivanje Ustavno-pravne komisije Veća naroda RS na kojoj bi se raspravljalo o odluci bošnjačkog Kluba u vezi sa pokretanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni grb i himnu RS. U srpskom Klubu delegata smatraju da ta odluka nije donesena u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Veća naroda RS.

- Prilikom donošenja te odluke na sednici kluba je bilo prisutno pet delegata, a po Ustavu je neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da prisustvuju dve trećine, tj. šest delegata. Iz tog razloga smatramo da odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o grbu, himni i zastavi RS nije donesena u skladu sa Ustavom RS - rekao je Staša Košarac, predsednik Kluba Srba u Veću naroda RS.

On je istakao da Srpski klub delegata ne osporava pravo nacionalnim klubovima drugih konstitutivnih naroda da odlučuju o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali ih "podsećaju da je to moguće isključivo u skladu sa Ustavom RS".

Košarac je najavio da će srpski članovi Ustavno-pravne komisije u Veću naroda RS osuditi potez Bošnjačkog kluba i zatražiti da se o toj odluci uopšte ne raspravlja, "budući da je donesena na neustavan način, čime je zloupotrebljeno pravo pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa".

Istovremeno, šef bošnjačkog Kluba delegata u Veću naroda RS Edin Ramić kaže da "sav cirkus oko zakazivanja Ustavno-pravne komisije Veća naroda RS nije potreban i da je deo jeftine predizborne kampanje".

- Delegati koji nisu bili prisutni na sednici kluba imali su opravdane razloge i glasali su posredstvom telefona. Ustav propisuje dvotrećinsku većinu u odlučivanju, ali ne propisuje na koji način se odlučuje - da li podizanjem ruke, klimanjem glavom, potpisom ili nekim drugim načinom. Smatramo da je pet delegata kvalifikovana većina, dok su ostali članovi kluba potvrdili tu odluku i potpisaće izjavu u vezi sa tim i dostaviti Ustavnom sudu RS, kao jedinoj relevantnoj instituciji koja odlučuje u ovom slučaju - rekao je Ramić.

On je ocenio da je rasprava o zakazivanju sednice Ustavno-pravne komisije Veća naroda RS sasvim irelevantna u odnosu na činjenicu da dva konstitutivna naroda nisu zadovoljna predloženim rešenjima grba i himne RS, zbog čega su i zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Predstavnici bošnjačkog Kluba tvrde da u usvojenom rešenju novog grba RS ne mogu naći elemente sa kojima se mogu identifikovati Bošnjaci u RS, te im je sporan tekst himne "u kojem se RS pokušava predstaviti kao nezavisni deo BiH".

U septembru o hrvatskom vetu

Košarac očekuje da će Veće naroda RS u septembru analizirati odluku hrvatskog Kluba i da će predmet rasprave biti njihovi amandmani na predlog rešenja grba RS. Naime, predstavnici Kluba delegata iz hrvatskog naroda su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju grba RS, smatrajući da je usvojeno rešenje najzastupljenije na "bocama alkoholnih pića".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.