Građevina koja predstavlja najljepši SPOJ DVE KULTURE: U ovoj kući su igrane PRVE pozorišne predstave u Sarajevu

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevina koja predstavlja najljepši SPOJ DVE KULTURE: U ovoj kući su igrane PRVE pozorišne predstave u Sarajevu

Nedaleko od Muzeja književnosti i pozorišne umetnosti u Sarajevu, na obali Miljacke, smeštena je porodična kuća Makse Despića, čuvenog trgovca kožom, ćurčije, koji je bio poznat i kao carski blagajnik.

Zahvaljujući uspešnom trgovanju, kako s Istokom tako i sa Zapadom, ovog velikodušnog i bogatog narodnog čoveka iz pravoslavne porodice Despić podjednako su cenili i uvažavali svi, od komšija pa sve do diplomata.

Da je Hadži Makso, kako su ga svi zvali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodio brigu o svojim sugrađanima, najbolje svedoči i njegov testament, napisan u Sarajevu 29. marta 1921, u njegovoj 84. godini.

Uz testament, i brojni novinski tekstovi, kvalitetan nameštaj te stilski dekorisane sobe, brojni ukrasi, među kojima i sveća donesena iz Jerusalema, samo su mali deo vrednih muzejskih eksponata u Despića kući, čiji je najstariji deo sagrađen u 17. veku.

- U posebnoj, pozorišnoj sobi u kući, igrane su prve pozorišne predstave u Sarajevu. Osim porodičnih prijatelja i kumova, tu su uživali i brojni ondašnji diplomati – govori Žanka Dodig, kustos Muzeja Sarajeva.

Čak dva objekta porodica Despić poklonila je Gradu Sarajevu šezdesetih godina prošlog veka, i to uz samo jedan uslov, da se koriste isključivo kao muzeji.

Na radost stanovnika, ali i posetilaca, taj uslov je ispoštovan.

Bogata tradicija Dodig ističe da se ova muzej-kuća, koja je depandansa Muzeja Sarajeva, može pohvaliti dobrom posjećenošću.

Uz simbolične cene ulaznica, turisti na jednom mestu mogu videti jedinstven spoj bogate tradicije i kulture stanovanja, od orijentalno uređenog prizemlja pa sve do sprata modernog evropskog izgleda.

Deo testamenta

Deo Maksinog testamenta „Maksi je Bog dao sva blaga ovog sveta u srećnoj njegovoj deci i porodu, koje ostavlja posle sebe, pa da i oni budu dika i ponos na uslugu srpskom narodu. Posle moje smrti ostavljam sirotinji, bez razlike vere - onoj sirotinji da se podeli, koja ne prosi po sokaku, nego onima, koji na godine sede kod kuće nemoćni, stari i bolesni iz kuće ne izlaze (...) Ova moja naredba služi samo za mene, a nek bude pouka svakome živom bratu i prijatelju, koji bude imao svesti i razuma u glavi." Ovo je deo testamenta Makse Despića, napisanog pre 96 godina, piše avaz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.