Građani ne bi trebalo da strepe od zime

Izvor: Blic, 26.Apr.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ne bi trebalo da strepe od zime

Bugarska podržava evroatlantsku perspektivu BiH, izjavio je bugarski predsednik Georgi Prvanov nakon razgovora sa predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Rad­ma­no­vićem.

"Bugarska je među prvima ratifikovala i Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji BiH", podsetio je Prvanov, istakavši da je sa Radmanovićem razgovarao i o mogućnostima da građani BiH putuju bez vize u zemlje EU.

Bugarski predsednik je rekao da je prihvatio poziv Radmanovića da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krajem ove ili početkom 2010. godine poseti BiH, javlja dopisnik Srne iz Sofije.

Prvanov, koji je sa Radmanovićem razgovarao u Sofiji u okviru energetskog samita o temi „Prirodni gas za Evropu: bezbednost i partnerstvo", izrazio je nadu da će ovaj samit dati dobre rezultate i poručio da građani ne treba da strepe od zime, jer će gasa biti dovoljno.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović u okviru energetskog samita u Sofiji razgovarao je i sa predsednicima Turske Abdulahom Gulom i Hrvatske Stjepanom Mesićem.

U radu energetskog samita u Sofiji učestvuje 28 zemalja, a plenarna sednica bila je posvećena uspostavljanju dijaloga između glavnih proizvođača i potrošača gasa, kao i tranzitnih zemalja radi sigurnijeg snabdevanja.

Cilj skupa u Sofiji je uključivanje glavnih energetskih partnera EU u dijalog o bezbednom pristupu energiji Unije.

Na skupu učestvuju šefovi vlada i država zemalja jugoistočne Evrope, crnomorske i kaspijske oblasti, centralne Azije, zemalja članica EU, SAD, Rusije, kao i međunarodnih finansijskih institucija.

Radmanović je nakon Sofije posetio staru bugarsku prestonicu Veliko Trnovo gde je sa gradonačelnikom Rumenom Raševim razgovarao o budućoj saradnji i položio cveće na grobno mesto Svetog Save, koji je odmah nakon upokojenja sahranjen u crkvi Svetih četrdeset mučenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.