Izvor: Blic, 04.Dec.2017, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani BiH STRADAJU u divljim jamama: Od straha za goli život jači PLAČ GLADNE DECE u kući

"Poginuli kopajući za hleb svojoj deci", "Plin ugušio trojicu kopača, pod zemlju išli za samo 50 KM", "Obrušila se zemlja na dvojicu mladića, jedan na licu mesta nastradao“, „Divlje jame odnele još dva života“, samo su neki od naslova koji svako malo uzdrmaju javnost u BiH.

Rad na crno u improvizovanim jamama, kopovima, neadekvatnim sredstvima, alatom, često nestručne provere ilegalnih loše opremljenih hodnika su najčešći razlozi pogibije građana. A moraju rizikovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << živote jer je od straha za goli život jači plač gladne dece u kući, piše Avaz.ba.

Tako je sve više građana u našoj državi koji se zbog neimaštine odlučuju na rad u divljim jamama, takozvanim poljima smrti. U Zenici su registrovane 34 ovakve jame. Osim na lokalitetu Podbrežja, gde je nedavno život izgubio mladi Senahudin Hodžić (26), kada se zemlja obrušila na njega, ilegalni kopovi na području Zenice registrovani su i na Mošćanici, Rači i u Stranjanima. Iako su pod stalnim kontrolama stručne komisije zeničkog rudnika, to lokalno stanovništvo ne sprečava da rizikuju živote. Ne mare ni za redovne krivične prijave.

Merhun Arnaut, tehnički direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, kaže da je prošle godine Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnesena krivična prijava protiv nepoznatih osoba koje su zaticali na divljim jamama.

- Organizovani su zajednički sastanci nadležnih za divlje jame, međutim, pomaka još nema. Nakon poslednjeg tragičnog slučaja, očekujem da Tužilaštvo i nadležne institucije poduzmu korake po našim brojnim izveštajima o ilegalnim radnjama u jamama - kaže Arnaut.

Osim Tužilaštva, pozvao je i MUP Zeničko-dobojskog kantona da zajedno pokušaju sprečiti ilegalne radnje koje, kako kaže, ne donose ništa dobro.

Slična situacija je i na području Tuzlanskog kantona. Borba za goli život i u ovom kantonu je svakodnevica. Kompletne porodice kopaju jalovinu koju kamioni Rudnika mrkog uglja Banovići dovoze do pogona Separacija.

Na tom lokalitetu moguće je videti oca, sina i majku kako cieli dan tragaju za komadima uglja, a potom pronađeni „plen“ na slobodnom tržištu prodaju za tri marke po kilogramu. Na lokalitetima uz površinske kopove, kakvi su Dubrave ili Šikulje, s pokretne trake krade se ugalj. Pogotovo je to izraženo na Površinskom kopu „Dubrave“ Rudnika Kreka Tuzla. Ugalj se nakon izvlačenja preprodaje naveliko i namalo. Najveći profit ostvaruju oni koji su na vrhu piramide.

U Kaknju svaki dan mladi ljudi koji su bez posla ulaze u improvizirane i ilegalne jame i sa zebnjom se pitaju hoće li izaći živi. Ilegalnih jama, koje povremeno zatvore inspekcije, ima na sve strane. Od sela Juke, preko Ričice, Brnja i u okolini Kaknja ima sigurno 100 ilegalnih jama, koje su duboke i po 200 metara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.