Grade kuću za decu bez roditelja

Izvor: Blic, 02.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grade kuću za decu bez roditelja

BANJALUKA - Za decu bez jednog ili oba roditelja koji posle punoletstva moraju da napuste dom i nemaju gde da odu, italijansko humanitarno udruženje "Lučijano Lama", u narednih par godina u Mostaru će sagraditi kuću.



- Predviđeno je da se u kuću smeste sva deca koji posle doma nemaju gde da žive. Planiramo da sagradimo kuću u kojoj će moći da stanuje 34 dece iz šest domova u BiH - rekao je juče predsednik ovog udruženja Pino Kastelano.

On je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je projektom predviđeno da u ovoj kući budu razne radionice gde bi ova deca mogla da uče zanat i da se samostalno izdržavaju.

Takođe, kuća će biti namenjena i za razvoj seoskog turizma, jer Kastelano smatra da BiH ima prirodne potencijale koje treba iskoristiti.

Inače, ovo humanitarno udruženje decu bez jednog ili oba roditelja i poginulih boraca, kao i decu iz višečlanih i socijalno ugroženih porodica od 1992. preko sindikata iz BiH vodi na Siciliju u Italiji na jednoipomesečni odmor kod italijanskih porodica.

Do sada na Siciliji je boravilo ukupno 10.430 dece od šest do 14 godina, a više od polovine su deca iz Srpske. Istovremeno, za Božić je planirano da otputuje još jedna grupa dece iz BiH na Siciliju.

- Ovim humanitarnim projektom se bavimo oko 11 godina i do sada je u Italiji boravila 31 grupa dece. Na ovaj način želimo da propagiramo mir i solidarnost, jer znamo prošlost BiH - naveo je Kastelano.

Koordinator ovog projekta u Savetu sindikata RS Milovan Mihajlović zahvalio se predstavnicima ovog udruženja kao i svim italijanskim porodicama koje su deci iz BiH za vreme boravka u Siciliji pružile ljubav i toplo gostoprimstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.