Izvor: Blic, 21.Nov.2016, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govedarica: SDS ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu

Predsednik SDS, Vukota Govedarica, izjavio je večeras na prijemu, koji je na Jahorini organizovao povodom 21 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da SDS ostaje privržen ovom međunarodnom sporazumu koji je garant mira i stabilnosti u BiH, ali i regionu.

- SDS ostaje na dosadašnjim politikama kada je reč o Ustavu i ustavnom poretku BiH, i Republiku Srpsku vidimo kao stabilnu što joj omogućuje Dejtonski sporazum. U ovom momentu ne vidimo bilo kakvu osnovu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promenu Ustava izuzev onog dela koji se odnosi na sprovođenje odluke Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci“ - poručio je Govedarica.

Predsednik SDS smatra da je blizu rešenje kada je reč o sprovođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, napominjući da smatra da sva tri konstitutivna naroda kroz postojeći okvir koji nudi Dejton mogu da ostvare svoje nacionalne interese.

Osvrnuvši se na povlačenje poziva za večerašnji prijem predsedniku Srpske, Miloradu Dodiku, i premijeru, Željki Cvijanović, Govedarica je istakao da je to učinio usled novonastale situcije i video-snimka u vezi sa crnim listama, te u skladu sa stavom SDS o prekidanju saradnje sa SNSD.

Ambasador Srbije u BiH, Stanimir Vukičević, izjavio je da se treba obeležiti 21 godina Dejtona, odnosno mira i oporavka od rata.

Gosti na prijemu bili su i ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, te šef delegacije EU, Lars-Gunar Vigemark.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.