Ugašen požar u manastiru

Izvor: B92, 27.Jan.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugašen požar u manastiru

Vranje -- U manastiru Prohor Pčinjski, u delu poznatom kao Kraljev konak, jutros izbio požar, koji je u međuvremenu ugašen. Vatra zahvatila rekonstruisani deo manastira.

"Negde oko 11 časova je stigla dojava da je došlo do požara u manastiru Prohor Pčinjski i da gori deo krova i konaka. Na licu mesta je 14 vatrogasaca i četiri vatrogasnih vozila", kazao je za B92 Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Prema rečima portparola Policijske uprave u Vranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragana Stamenkovića, požar je ugašen neštoposle 14.30, a vatrogasci radi svake sigurnosti još dežuraju na terenu.

Marić je za B92 kazao da u poćaru nije bilo povređenih, a da je goreo rekonstruisani deo mamanstira. "Levo krilo je u celosti bilo zahvaćeno požarom, a u drugom krilu je bila zahvažena krovna konstrukcija i sprat. U ovom trenutku požar je lokalizovan, nema povređenih. Eventualna šteta će se utvrđivati u narednim danima. Za sada se još uvek ne zna uzrok požara, ali je deo inventara zaštićen i odložen na bezbedno mesto", rekao je on i dodao da su u gašenju požara učestvovale vatrogasne ekipe iz Vranja i Bujanovca.

"Videćemo, ja očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana znati koji je uzrok požara", dodao je Marić.

Episkop vranjski Pahomije izjavio je za crkveni Radio Iskon da je požar na krovnoj konstrukciji zgrade Kraljevog konaka primetio i prijavio nastojatelj manastira Sveti Prohor Pčinjski Nikolaj, koji je zajedno s gostima manastira pokušao da ga ugasi protivpožarnim aparatima ali nije uspeo jer se vatra brzo širila.

Pretpostavlja se da se požar pojavio na krovnoj konstrukciji u blizini odžaka, odakle se proširio na krov, a zatim i na ceo konak koji je uglavnom izgradjen od drveta.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, 30 kilometara južno od Vranja.

Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car.

Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Požar u manastiru Prohor Pčinjski

Izvor: Akter, 27.Jan.2014

U Manastiru Prohor Pčinjski danas oko 10 časova izbio je požar, izjavio je Tanjugu portparol Policijske uprave u Vranju Dragi Stamenković

Nastavak na Akter...

Gori manastir Prohor Pčinjski!

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jan.2014

U manastiru Prohor Pčinjski gori dio poznat kao Kraljev konak, saznaje RTS.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.