Glavaš može robijati u BiH, a Jelavić u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 12.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš može robijati u BiH, a Jelavić u Hrvatskoj

BANJALUKA - Uprkos prethodnim najavama da će BiH i Hrvatska potpisati novi sporazum o međusobnom izručenju državljana u slučaju da se protiv njih vodi sudski postupak ili su osuđeni, od toga ipak nema ništa. Kako „EuroBlic” saznaje u Ministarstvu pravde BiH, na pragu je potpisivanje novog akta koji će omogućiti da begunac izdržava pravosnažnu kaznu u zemlji u koju je pobegao. Tako bi, recimo, Branimir Glavaš - koji je posle izricanja kazne prebegao u zapadnu Hercegovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - mogao završiti iza rešetaka u BiH, a Ante Jelavić u Hrvatskoj - naravno kad im kazne postanu pravosnažne.

Portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić potvrđuje da je na poslednjem sastanku u Zagrebu sa kolegama iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske usaglašena inicijativo o izmenama Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći „koja treba da omogući da pravosnažno osuđena osoba u jednoj državi mora izdržavati kaznu u drugoj državi” u slučaju da se radi o osuđenima koji imaju dvojno državljanstvo.

„U toku je usaglašavanje ugovora, nakon čega sledi postupak usvajanja. Sada je za izručenje državljana radi izdržavanja kazne potrebna saglasnost osuđenog, što se ovim sporazumom ukida”, kaže Bakićeva.

Portparolka Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić tvrdi za „EuroBlic” da će se izmenjeni ugovor potpisati „čim se stvore uslovi”. „Delegacija BiH je bila kod nas krajem aprila. Razgovarano je o izmeni ugovora, pre svega, u slučaju organizovanog kriminala i korupcije”, kaže ona.

Ako budu usvojene predložene izmene Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći, mnogim beguncima neće pomoći bežanje iz Hrvatske u BiH i obrnuto. Tako bi saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji je poslednji prebegao u BiH nakon što ga je Županijski sud u Zagrebu nepravosnažno osudio na 10 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, mogao biti zatvoren u BiH kada mu kazna postane pravosnažna. Mandatno-imunitetska komisija Sabora Hrvatske juče je, inače, ukinula poslanički imunitet Branimiru Glavašu, tako da više nema zakonskih prepreka da bude pritvoren u Hrvatskoj, mada presuda kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina još nije pravosnažna. U Ministarstvu pravde BiH podsećaju da Glavaša, u međuvremenu, ne mogu izručiti Hrvatskoj jer ima i državljanstvo BiH.

Pre Glavaša, u BiH su, između ostalih, pobegli riječki hirurg Ognjen Šimić, koji se sklonio od optužnice za uzimanje mita, kao i Željko Vrbat zbog učešća u krvavoj pljački u Tržnom centru „Sesveta”. Među beguncima u BiH je i tajkun Jozo Ćurković zbog malverzacija u tvornici „Salonit”, kao i Svjetlan Stanić, jedan od osumnjičenih za korupciji u aferi „Maestro”.

Najpoznatiji na listi onih koji su pobegli iz BiH u Hrvatsku je nekadašnji hrvatski član Predsedništva BiH Ante Jelavić, koji je nepravosnažno osuđen na devet godina za umešanost u slučaj „Hercegovačka banka”. Pre njega u Hrvatsku su pobegli i general Ljubo Ćesić Rojs, takođe navodno umešan u isti slučaj, te general HVO Ivan Andabak, jedan od osumnjičenih za ubistvo nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara.

Uskoro sporazum i sa Srbijom

O istim izmenama Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći predstavnici Ministarstva pravde BiH ovog meseca razgovaraće i sa kolegama iz Srbije. Međutim, akcenat je ipak na Hrvatskoj, s obzirom na broj begunaca. Trenutno, izručenje državljana drugim zemljama u slučaju Hrvatske i Srbije zabranjuju ustavi dve države, a u slučaju BiH prepreka je Krivični zakon BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.