Izvor: Blic, 08.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas iz Hrvatske stiže u Banjaluku

BANJALUKA - Dok koncesionar za gradnju magistralnog gasovoda kroz RS "Slavija internacional" iz Laktaša ni za skoro pet godina od dana dobijanja koncesija od Vlade RS nije počeo sa radovima, sarajevski "BH-Gas" preliminarno je dobio od Evropske banke za obnovu i razvoj 100 miliona evra za gradnju gasovoda Brod-Zenica sa ograncima do Banjaluke i Modriče.

Direktor "BH-Gasa" Almir Bećarević kaže da će gasovod biti spojen sa hrvatskim i da će ga graditi zajedno sa kompanijom INA. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Razgovarali smo sa koncesionarom iz RS, koji planira gradnju od Zvornika do Novog Grada i sa resornim ministarstvom u RS. Oni su se saglasili sa našima namerama jer je našu studiju izvodljivosti EBRD pozitivno ocenila. Sada ćemo i zvanično da pošaljemo pismo namere vlastima u RS", kaže Bećarević.

Gradnja oko 200 kilometara gasovoda trebalo bi da započne krajem 2008. ili početkom 2009.

Bećarević smatra da gradnja planiranog magistralnog gasovoda kroz RS nije isplativa i da analiza za opravdanost projekta ne odražava realno stanje.

"Koncesionar u RS tvrdi da će potrošnja gasa na području Ugljevika, Bijeljine i Brčkog biti oko 250 miliona kubika godišnje. To je nemoguće, jer celo Sarajevo, koje je kompletno gasifikovano, troši oko 130 miliona kubika gasa", dodaje Baćarević.

On dodaje da je mnogo isplativije trenutno graditi gasovod Brod-Zenica, zbog industrijskih zona u tom regionu.

"Mi ne sporimo gradnju. Jednostavno mislimo da bi to bilo bacanje para", kaže Bećarević.

S druge strane, predsednik Upravnog odbora "Slavije internacional" Radomir Nježić kaže da tvrdnje nadležnih iz "BH-Gasa" nemaju smisla i ne želi da ih komentariše.

"Izabrali smo podizvođače radova. To će biti domaće firme, a 20. juna zatvaramo tender za glavnog izvođača. U užem krugu su firme iz Mađarske, Austrije i Nemačke", kaže Nježić. On dodaje da planiraju da prvu deonicu do Bijeljine završe u toku godine, a sve radove do kraja naredne. Radovi treba da koštaju više od 150 miliona evra sa PDV.

Podsećamo da je "Slavija internacional" dobila u junu 2002. koncesije za gradnju 456 kilometara magistralnog gasovoda kroz RS od Gornjeg Šepka kod Zvornika do Novog Grada.

Tada je bilo predviđeno da radovi budu završeni do kraja 2005.

Prošle godine u oktobru koncesionari su obećali da će prvu deonicu završiti do juna ove godine. Radovi nisu ni počeli.

Gasifikacija prioritet

Vlada RS i Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS zainteresovani su za razvoj gasne mreže u RS i BiH i to je posle privatizacije naftne industrije jedan od prioriteta i zadataka ove vlade, rečeno nam je u resornom ministarstvu.

"S obzirom na specifičnost poslova i strateški interes RS, ovi projekti se mogu realizovati zajedničkim angažovanjem oba entiteta. Dakle, radi se o projektima koji, da bi bili ekonomski isplativi, moraju biti kompatibilni sa gasnom mrežom u regionu", navode u Ministarstvu. U RS, kako kažu, postoji interes za obezbeđenje ovog energenta i u proteklom periodu stiglo je nekoliko samoinicijativnih ponuda lokalnih zajednica za izgradnju distributivne mreže.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.