GRAĐANI SRPSKE MASOVNO VRAĆAJU ORUŽJE Zbog visoke cene odbijaju da produže ORUŽNE LISTOVE

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI SRPSKE MASOVNO VRAĆAJU ORUŽJE Zbog visoke cene odbijaju da produže ORUŽNE LISTOVE

Više od hiljadu građana Republike Srpske u proteklim mesecima odreklo se legalnog oružja zbog troškova prilikom obavezne zamene oružnog lista, koji su duplo veći nego u Federaciji BiH, saznaje „EuroBlic“.

Podaci se odnose na građane koji su imali uredne dozvole za posedovanje oružja. Zvaničnih podataka o ukupnom broju predatog naoružanja u Srpskoj još nema, a iz MUP RS to pravdaju rečima da „nije sravnjeno stanje“.

„EuroBlic“, ipak, saznaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je CJB Banjaluka, kao najveći centar na području Srpske, u proteklim mesecima bukvalno zatrpan oružjem koje građani masovno predaju u policijskim stanicama, jer nemaju novca da produže oružne listove.

Dok se ogorčeni građani zbog besparice moraju odreći oružja koje su čuvali decenijama, nadležni objašnjavaju da cene jesu visoke, ali da je rok važenja oružnih listova sada 10 godina.

- Ne znam ko je pametan mogao odrediti da se kod nas za oružne listove i prateća uverenja izdvaja 180 maraka, dok je sa druge strane u Federaciji BiH taj iznos oko 80 maraka. Predao sam oružje, jer nemam novac koji moram izdvojiti kako bih produžio oružni list. Sa legalnim oružjem ne možete ništa drugo ni uraditi nego ga ili predati policiji ili ga bukvalno dati u bescenje, a tek tu postoji neviđeni monopol u Srpskoj - ispričao je za „EuroBlic“ Banjalučanin koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Dodatnu zabunu stvara informacija MUP RS da je rok za zamenu oružnih listova istekao sa 31. decembrom prošle godine, te da neće biti produžen. Ipak, u novom Zakonu o oružju i municiji RS uopšte se ne navodi nikakav rok, već izričito piše da građani mogu dobrovoljno predati oružje u bilo koje vreme.

Portparol MUP RS Milan Salamadija naveo je da sve one koji nisu produžili stare oružne listove očekuju visoke novčane kazne.

- Vlasniku oružja za ličnu bezbednost koji do 31. decembra 2016. godine nije podneo zahtev za zamenu nevažećeg oružnog lista izriče se novčana kazna od 1.200 do 1.500 maraka i zaštitna mera oduzimanja oružja - objasnio je portparol MUP RS.

Izvor „EuroBlica“, odlično upućen u ovu problematiku, ističe da novi Zakon ima daleko više tumačenja nego bilo koji prethodni, što dodatno svedoči o stručnosti onih koji su ga pisali.

Za razliku od Srpske, u Federaciji BiH i Brčko Distriktu nemaju ovih problema. U Brčko Distriktu, Unsko-sanskom i drugim kantonima oružni listovi su oko 80 KM.

Osim niske cene, u Federaciji BiH imaju još jednu mogućnost koja je uskraćena građanima Srpske, a to je da potpuno legalno kupe oružje za koje je u RS istekla dozvola.

Za uverenje 100 KM

Iz MUP RS su naveli da je za oružne listove u Srpskoj potrebno izdvojiti ukupno 180 maraka.

Od ovog iznosa 100 KM se plaća uverenje ovlašćene zdravstvene organizacije o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, 30 KM je republička taksa, 20 KM naknada za obrazac oružnog lista, te po 15 KM za uverenje o nevođenju krivičnog, odnosno prekršajnog postupka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.