GDE NAM JE MINULI RAD? Sindikati budžetskih korisnika sutra izlaze na ulicu

Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GDE NAM JE MINULI RAD? Sindikati budžetskih korisnika sutra izlaze na ulicu

Skromno i bez transparenata, predstavnici sindikata javne uprave, pravosuđa, prosvete i policije organizovaće sutra javne proteste zbog najavljenog smanjenja minulog rada.

Očekuje se da će od 700 do 800 predstavnika sindikata, u deset časova krenuti od Doma sindikata krenuti u mirnu protesnu šetnju, do Narodne skupštine RS koja sutra odlučuje o izmenama seta zakona o platama za budžetske korisnike i budžetu za narednu godinu.

Najnovija ponuda Vlade RS da minuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rad iznosi 0,3 odsto za radnike do 25 godina staža, dok bi za radnike sa preko 25 godina staža minuli rad ostao 0,5 odsto je za sindikalce neprihvatljiva.

- To znači da će onima koji rade 25 godina, plata će biti smanjena za pet odsto. Radnik koji ima platu 800 KM primaće 40 KM manje - rekao je Tomislav Vrhovac, predsednik Sindikata uprave RS.

On kaže da je radnicima koji su na budžetu od 2008. godine plata već u nekoliko navrata smanjivana, čime su pokazali solidarnost.

- Ako odbijete topli obrok, od 137 KM koji nam se računa u platu onda imate radnike koji rade u institucijama vlasti sa platom manjom od najniže plate - istakao je Vrhovac.

On kaže da prosečenu plata u upravi od oko 1.100 KM, povećava veliki broj zaposlenih sa visokom

stručnom spremom i zakonodnavna vlast, dok kvalifikovani radnik u upravi prima 363 KM.

Anica Jondić, predsednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS kaže da su još 15. decembra doneli odluku o protestima zbog smanjenja plata kroz minuli rad i da najnovija ponuda Vlade ništa ne menja.

- Nemamo topli obrok, naknadu za otežane uslove rada i prekovremene časove i sada nam još umanjuju i minuli rad - istakla je Jondićeva.

Ona je dodala da ne organizuju masovne proteste jer ne žele da dovedu do toga da 2.000 policajaca mora da obezbeđuje proteste, kao što se dešavalo ranije kada su bila javna okupljanja.

Ukoliko protesti ne urode plodom sindikalci nameravaju podneti Ustanovom sudu RS inicijativu o oceni ustavnosti spornih članova zakona o platama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.