Izvor: Blic, 04.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski helikopteri odlagali radioaktivni otpad u hercegovačka jezera

Francuski helikopteri iz sastava mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini godinama su u tri hercegovačka jezera Buško, Ramsko i Jablaničko odlagali radioaktivni otpad, piše zagrebački "Večernji list" u izdanju za BiH.

List navodi da su francuski helikopteri IFOR-a i SFOR-a godinama u ova jezera, u noćnim časovima nad najdubljim delovima voda, bacali stotine velikih betonskih blokova sa radioaktivnim otpadom, o čemu svedoče i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini jezera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su noćima budili helikopteri u niskim preletima sa okačenim teretom.

Pozivajući se na priču bivšeg pripadnika Bezbednosno-informativne službe, kasnije Federalne obaveštajne službe bezbednosti, list navodi da je operacija tekla tako što su brodovi s radioaktivnim otpadom uplovljavali u crnogorsku luku Bar, odakle je francuski kontingent vojnih snaga bez ikakvih kontrola prevozio do Stoca teret pod maksimalnim i neverovatnim obezbeđenjem.

U Stocu su kontejneri s otpadom zalivani betonom i više tona teški betonski blokovi prilagođeni su helikopterskom transportu, odnosno kačenju za helikopterske sajle.

Izvor "Večernjeg lista" tvrdi da je u pitanju bila velika operacija tajnog odlaganja radioaktivnog otpada u hercegovačka jezera.

Obaveštajne službe otkrile su ovu operaciju, ali je na pokušaje pojedinih političara da se to spreči međunarodna zajednica proglasila ilegalnim i nezakonitim praćenjem IFOR-a, odnosno SFOR-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.