EuroBlic poklonio 400.000 knjiga školama u RS i FBiH

Izvor: Blic, 24.Nov.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EuroBlic" poklonio 400.000 knjiga školama u RS i FBiH

Školske biblioteke širom Republike Srpske i u nekoliko opština Federacije BiH biće bogatije za više od 400.000 novih knjiga koje im povodom 16 uspešnih godina rada poklanja „EuroBlic“.

Više od 100 poznatih književnih naslova, čiji su autori 70 velikana srpske i svetske književnosti, biće podeljeno školama u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture RS, koje je svesrdno prihvatilo donaciju naše medijske kuće.

Knjige se već duže od četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poklanjaju čitaocima uz subotnje izdanje najčitanijeg i najtiražnijeg dnevnog lista u Srpskoj, a štampaju se i ćirilicom i latinicom. Većina ovih naslova je i u programu školske lektire za osnovne, te za srednje škole u RS.

Resorni ministar Dane Malešević posetio je u sredu „EuroBlic“ u Banjaluci i sa upravom kompanije i članovima redakcije razgovarao o ovoj akciji, ali i o nastavku saradnje za pomoć školama.

- To je vredan poklon, s obzirom na to da škole duži period, zbog finansijske situacije, nisu u mogućnosti da obnavljaju književni fond. Nema egzaktnih podataka koliko knjiga nedostaje, ali sam siguran da ih u mnogim školama nema dovoljno. Dogovorili smo sa aktivima direktora škola da se knjige pravilno rasporede i dostave u sve škole u RS, a već smo preuzeli knjige - kaže ministar Malešević.

Knjige i đacima u FBiH

Deo doniranih knjiga biće odvojen i za osnovne škole u Grahovu, Glamoču i Drvaru u FBiH, koje pohađaju i deca srpske nacionalnosti, a koja nemaju priliku da čitaju autore kao što su Nušić, Zmaj, Branko Radičević ili Vuk Karadžić. Posebno je to neophodno školi u Grahovu gde 65 dece uči nacionalnu grupu predmeta. - U Grahovu imaju malo knjiga iz kojih deca mogu da čitaju, pa im uglavnom učitelji i nastavnici pozajmljuju svoje privatne knjige za lektiru ili ih zajedno čitaju na časovima - ističe Malešević.

Direktorka „EuroBlica“ Dragana Došen ističe da se Ministarstvo u vrlo kratkom roku odazvalo pozivu da se organizuje ova jedinstvena akcija, a da je za kompaniju čast i zadovoljstvo da na ovaj način pomogne.

- Društvena odgovornost je jedan od osnovnih principa poslovanja naše kompanije, te smo obeležavanje naše 16. godine postojanja u RS iskoristili da na ovaj način, skromno, pomognemo školama. Ponosni smo da smo u mogućnosti da to uradimo. Nastojaćemo i ubuduće da sa Ministarstvom i našim poslovnim partnerima i prijateljima pokušamo da rešimo neke probleme koje deca svakodnevno imaju, odnosno da damo doprinos onom što je danas nekako potcenjeno, a to je obrazovanje - istakla je Dragana Došen.

Ona je podsetila da je „EuroBlic“ i pre dve godine poslao pakete knjiga za školske biblioteke, kao i da je ranije učestvovao u akciji za poppravki i opremanja najugroženijih škola u RS.

Rođendanske akcije „EuroBlica“

Kompanija „EuroBlic“ svakog 8. novembra slavi rođendan, a već tradicionalno ovim povodom bebi paketima daruje i svu novorođenčad koja se na taj dan rode širom RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.