Eufor hoće da kontroliše Vučićev poklon: Posle posete predsednika Srbije, Gimnaziji u Mrkonjić gradu stigao čudan zahtev

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2020, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eufor hoće da kontroliše Vučićev poklon: Posle posete predsednika Srbije, Gimnaziji u Mrkonjić gradu stigao čudan zahtev

Tražili da provere 20 laptop računara, namenjenih za kabinet informatike PRIPADNICI Eufora uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu Zoranu Bijelajcu sa zahtevom da prekontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio Gimnaziji u ovom gradu prilikom posete u sredu. Reč je o 20 laptop računara, poklonu za kabinet informatike.Direktor Gimnazije Bijelajac potvrdio je za "Novosti" da je dobio telefonski poziv iz Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Eufora iz Banjaluke i da su pitali da li mogu da dođu u posetu školi i da se raspitaju o poklonu predsednika Srbije.- Odgovorio sam da takva poseta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena - kaže nam Bijelajac. Povodom ovog slučaja oglasila se i Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture Republike Srpske, koja je rekla da je Ministarstvo primilo informaciju od direktora Gimnazije iz Mrkonjić Grada, a u vezi najave pripadnika Eufora da bi hteli da dođu u školu kako bi proverili i pregledali opremu koju je poklonio Vučić. - S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je regulisan rad, u škole ne sme da uđe niko bez posebnih ovlašćenja i bez upućenog zahteva. Pošto Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske nije primilo nikakav zahtev, nismo u mogućnosti da odobrimo bilo kakav ulazak pripadnika Eufora u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu - rekla je Trivićeva. Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Mrkonjić Gradu, obišao je Gimnaziju i Mašinsku školu i obećao donaciju u vrednosti od 600.000 KM za ove škole kako bi se dodatno osavremenile. Ova donacija će tek biti uručena. U Euforu su, za "Novosti", potvrdili da su kontaktirali sa direktorom Gimnazije, ali tvrde da nisu imali nameru da vrše bilo kakvu inspekciju: - Timovi Eufora redovno posećuju lokalne zajednice, uključujući škole, kako bi se upoznali sa opštom situacijom i problemima koje zajednice imaju. Tim za vezu Eufora iz Banjaluke kontaktirao je sa direktorom Gimnazije u Mrkonjić Gradu kako bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posetu. Kako navode, "vojnici su iz pristojnosti pitali direktora da li je poseta predsednika Vučića protekla dobro": - Ni u jednom trenutku nije postojala namera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije. Pojašnjavaju da u sklopu poseta školama obično nude i obuku u poznavanju opasnosti od mina, te da godišnje održe takve obuke za 15.000 polaznika. Ipak, politički krugovi i u Banjaluci i u Beogradu smatraju da su zapravo knjige bile "zvono za uzbunu", pre svega jer se radi o istorijskoj i vojnoj tematici. Naime, svako iskakanje iz proklamovanih prosvetnih programa u Federaciji BiH, po kojima srpska deca uče jednu verziju događaja iz ratova devedesetih, izaziva podozrenje zapadnih krugova, a posebno Kancelarije visokog predstavnika.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

EUFOR UPUTIO SKANDALOZAN ZAHTEV POSLE POSETE VUČIĆA Hteli da vide donaciju predsednika Srbije školama u Mrkonjić Gradu

Izvor: Kurir, 30.Jan.2020

Pripadnici EUFORA uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu i uputili zahtev da prekontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu, ekskluzivno saznaje ATV.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.