Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruki stipendista završila na četvrtom mestu: Posao u školi dobila direktorova snaha

Konkurs u školi u Šipragama je namešten – tvrdi Emina Čirkić, jedna od kandidatkinja koja se prijavila na mesto profesora razredne nastave.

Sa prosekom blizu desetke, kao dupli stipendista Fonda “Dr Milan Jelić”, kaže, završila je tek četvrta na listi.

Maksimum od šest bodova na intervjuu, koji je presudio, dobila je samo jedna osoba. Emina tvrdi da je konkurs prilagođen kandidatkinji koja je direktorova snaha.

- Na tom konkursu je prošla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devojka koja već radi u toj školi. Devojka koja je imala najmanji prosek tokom studiranja, osvojila je najveći broj bodova na intervjuu. Bodovali su joj radni staž, devojci koja počinje da radi kao pripravnik. Isto tako, ta devojka je u rodbinskoj vezi sa direktorom - rekla je Emina Čirkić.

Direktor škole “Petar Kočić”, Nikola Kurušić, tvrdi da je školska komisija pošteno radila svoj posao.

Kurušić, poručuje da nije ovlašćen da daje izjave. Tvrdi da svako ima pravo da se žali, ali da, u ovom slučaju nema na osnovu čega. Sa bodovnom listom je tvrdi, sve u redu, a sa kandidatkinjom koja je dobila posao nije u rodbinskoj vezi.

Kurušić poručuje da kandidatkinja koja je dobila posao samo ima isto prezime kao on.

Prva nedoslednost konkursa za pripravnika je da je raspisan na neodređeno vreme, što nije u skladu sa zakonom. To potvrđuju i u Ministastvu prosvete. Čak je i ministar, Dane Malešević, potvrdio da je direktor škole pokušao da zaposli snahu, prenosi ATV.

- Ministarstvo prosvete i kulture zatražilo je od prosvetne inspekcije utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa konkursnom procedurom i prijemom novog radnika u radni odnos u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Šiprage” - saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture RS.

Prosvetna inspekcija još nije bila u školi u Šipragama. Stigao im je nalog iz Ministarstva, a kontrola će uskoro doći na red.

Čirkićeva se žalila i prosvetnoj inspekciji i školskom odboru. Nada se poništenju konkursa. Ako bude novog, tvrdi, ponovo će se prijaviti. To će joj, za godinu dana od diplomiranja, biti šesnaesti.

U međuvremenu, zaposlila se u fabrici obuće u Kotor Varošu. Kaže, od nečeg mora da se živi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.