Duplo manje kazne za isti ratni zločin

Izvor: Blic, 22.Jul.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duplo manje kazne za isti ratni zločin

Banjaluka - Ako Parlament BiH podrži inicijativu poslanika Mirka Okolića - osuđenici za ratne zločine u BiH mogli bi dobiti duplo manje kazne. Okolić je, naime, predložio da se u slučajevima ratnih zločina sudi po Krivičnom zakonu SFRJ, koji je važio u vreme izvršenja dela, a ne po sadašnjem Krivičnom zakonu BiH. Po starom zakonu, najstroža kazna za teška krivična dela je 20 godina, a po KZ BiH 40 godina ili čak doživotna robija.



Inicijativu Mirka Okolića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na poslednjoj sednici prihvatila je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, što znači da će se naći pred državnim poslanicima. Oni treba da odluče da li će je staviti kao tačku dnevnog reda sednice.

Okolić kaže kako je cilj da poslanici, ali i svi pravni stručnjaci i nadležne institucije u ovom slučaju, saopšte svoje argumente za i protiv. On je uveren da je mnogo više argumenata na strani njegove inicijative, koju je potpisalo tridesetak osuđenika ili zatvorenika u zatvorima BiH, uglavnom Srba i Hrvata.

„Tražim da stručnjaci sednu i da se dogovore šta je povoljnije za zatvorenike, bez bilo kakvog pritiska na sud. Odgovor je u poređenju zakona, u kojima se trajanje kazne razlikuje i do 50 odsto”, kaže Okolić.

Ako bi ova inicijativa bila prihvaćena, Okolić tvrdi da je moguće da već postojeći osuđenici po KZ BiH kaznu izdržavaju po KZ SFRJ, nakon revizije presuda.

„Sporna je samo politička volja. Ako bošnjački poslanici budu protiv, to će biti znak da se u ovoj zemlji ništa ne može dogovoriti. Iako se radi o ratnim zločinima, treba da se zadovolji pravda, a to je da se sudi po zakonu koji je važio u vreme izvršenja dela”, tvrdi Okolić.

Advokat Mirko B. Pjević iz Banjaluke kaže da se po Međunarodnoj konvencijo o ljudskim pravima sudi po zakonu koji je bio na snazi za vreme izvršenja krivičnog dela. „Međutim, u BiH je usvojen zakon u koji su hteli da uguraju krivična dela koja su se dešavala za vreme rata, kada je važio stari krivični zakon. To je potpuno nezakonito, a to je poznat stav Advokatske komore RS i sudske prakse. Suština je što je u bivšem zakonu SFRJ maksimalna kazna bila 20 godina zatvora, a sada je 40 ili doživotna. Pravilo u krivičnom pravu je da se primenjuje povoljniji zakon za osuđenika ili optuženika”, kaže Pjević.

Ako bi stari zakon počeo da se primenjuje na ove slučajeve, kaže on, to ne bi značilo stavljanje van snage sadašnjeg Krivičnog zakona BiH, koji bi se mogao primenjivati samo na krivična dela počinjena nakon što je usvojen 2001, a nikako retroaktivno.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Drago Kalabić „nije siguran da će ova inicijativa dobiti podršku bošnjačkih poslanika, mada je situacija pravno jasna”.

„Pretpostavljam da će ova inicijativa završiti kao i sve prethodne srpskih poslanika. Ali, korisno je da će ovo ogoliti priču o politizaciji pravosuđa za političke ciljeve u BiH. Teško da će oni koji preko pravosuđa u BiH kreiraju političke odnose odustati od svojih ciljeva”, uveren je Kalabić.

Huskić: Nema šanse!

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Adem Huskić tvrdi kako „nema šanse” da inicijativa Mirka Okolića dobije potrebnu podršku. „Bio sam u nadležnoj komisiji gde su takođe bila podeljena mišljenje. Nisam pravnik, inženjer sam, ali imam neku logiku. A nema nikakve logike da se ratni zločin ne tretira novim zakonom”, insistira Huskić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.