Državna manifestacija dvije decenije nakon pogroma

Izvor: Cafe.ba, 04.Avg.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna manifestacija dvije decenije nakon pogroma

RAČA - Državno obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dvije decenije nakon pogroma u "Oluji", koje danas prvi put zajednički organizuju Republika Srpska i Srbija, dio je važnih datuma iz zajedničke istorije koja ne prijeti nikome, izjavio je danas Srni ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

"Od sada, pa dok god ima srpske države, 4. i 5. avgust biće Dan sećanja na svako stradanje Srba od kako ih je bilo, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << svako proterivanje, na svaku jamu i na svaku nesreću", rekao je Vulin, koji prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja koje se održava u Sremskoj Rači.

On je naglasio da Srbi ne smiju dozvoliti da se njihova istorija zaboravi, da je se odreknu, ističući da ta istorija ne prijeti nikome i da svjedočenje istine ne može biti pogrešno, niti može da pokvari odnose Srbije i Republike Srpske sa Hrvatskom i EU.

"`Oluja` se desila, mi nećemo okrenuti glavu od toga i nikada nećemo prestati da tražimo odgovornost za 250.000 proteranih, za dve hiljade ubijenih. Nikada nećemo prestati da se sećamo i da govorimo istinu", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, 250.000 Srba je protjerano u samo četiri dana, što je nezapamćeno na planeti, protjerano trajno da se većina nikada ne vrati.

"Ne možemo da zaboravimo, zbog naše dece i naše budućnosti, ne smemo dozvoliti da se ikada ponovi zlo koje je učinjeno srpskom narodu", poručio je Vulin.

On je osudio zabranu zvaničnog Sarajeva da se oda pošta srpskim žrtvama i to je nazvao "teškim teretom na licu Sarajeva".

Prema njegovim riječima, Sarajevo je bilo i jeste grad koji je od cijelog svijeta tražio da se njegove rane zapamte, da se njegove žrtve ožale, da svako spusti glavu pred sarajevskom žrtvom.

"Zašto Sarajevo nije dozvolilo da i Srbi dobiju svoje parče kaldrme i da tog jednog jedinog dana, u jednom deliću vremena, kažu da im je teško, da imaju svoje žrtve, da znaju imena tih žrtva, da traže od njih, ako ne da plaču sa njima, bar da razumeju kad Srbi plaču?", upitao je Vulin.

Komentarišući različito gledanje današnjeg praznika u Beogradu i Banjaluci, nasuprot Zagreba i Sarajeva, Vulin je poručio da praznici uvijek govore o državi koja ih slavi i o zvaničnoj politici jednog društva i države.

"Ali, kako vreme bude odmicalo, siguran sam da će sve više biti svesti i unutar hrvatskog naroda i države da proterivanje 250.000 svojih državljana nije pobeda, da nije pobeda proterati ničije dete i ničiju staru majku, to ne može biti pobeda", poručio je Vulin.

U hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, ubijeno je i nestalo 2.000 Srba, a više od 250.000 je protjerano iz Hrvatske.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.