Drina iskrivila granicu

Izvor: Blic, 31.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drina iskrivila granicu

Bijeljina - O reci Drini, "plemenitoj međi" izmeđ Bosne i izmeđ Srbije, pevao je svojevremeno pesnik bune Filip Višnjić. Ovih dana nekima Drina ponovo izgleda suviše kriva, te pokušavaju da je isprave.

Tako, bar, kaže meštanin sela Popovi Milisav Trifunović Beli, kome i nije baš najjasnije zbog čega se tolika prašina diže oko katastarske imovine državljana Republike Srbije, koja se nalazi na području opštine Bijeljina.

- Drina na tom području meandrira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekada je staro korito bilo u dubini teritorije opštine Bijeljina. Na području Bijeljine meštani sela Badovinci imaju oko 4.000 hektara zemljišta koje je ostalo na levoj strani Drine, nakon što se reka povukla istočnije, u sadašnje korito. Ljudi obrađuju svoju zemlju, prelaze normalno državnu granicu. Nekada je Drina tekla ispred atara sela Popovi. Kada se voda povukla u novo korito, ostala je katastarska svojina državljana Srbije na ovom području i tu nema ništa čudno - kaže Trifunović.

Beli kaže da je jedna parcela njegovog strica Đorđija zbog plahovite Drine bukvalno prepolovljena. Pola zemljišta obrađuje u RS i BiH, a polovinu njive u Srbiji. Deo novog grada na Drini, Slobomira, takođe se katastarski nalazi u Srbiji, a drugi deo na području opštine Bijeljina.

To što su meštani Badovinaca pre više od mesec dana postavili tablu opštine Bogatić i jarbol na kome se vijori zastava Republike Srbije na 500 metara udaljenosti pre nego što se priđe graničnom prelazu Pavlovića most, tumači se i kao svojevrsna politička provokacija. Badovinčani, opet, smatraju da je to njihova vekovna teritorija.

S druge strane Pavlovića puta je tabla s natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku". S te strane viori se zastava RS. Nema zastave BiH i natpisa da je reč o državi BiH.

Pokušaj Badovinčana da tablom obeleže svoju katastarsku opštinu, kažu u Popovima, nije od juče. Nešto dublje u teritoriji opštine Bijeljina od te lokacije, pored same separacije šljunka bijeljinskog AD "Bijeljina put", nalazi se stara tabla sa natpisom "Opština Bogatić, K.O. Badovinci". Kažu da je ta tabla postavljena pre dvadesetak i više godina.

Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano je da se takozvana plava granica, privremenog karaktera, utvrđuje na reci Drini, sve dok Međudržavna komisija za utvrđivanje granice konačno ne utvrdi kojom linijom ide granica između dve države.

Novo Blagojević, načelnik terenske kancelarije Granične policije BiH sektor " Severoistok", kaže da su graničari bili u korektnim odnosima sa vlasnicima imanja iz Srbije na teritoriji opštine Bijeljina.

- Nije nam jedino jasno kako može predsednik bilo koje mesne zajednice u svetu utvrđivati granicu i postavljati državne simbole pored komunikacija. U Evropi je to nedopustivo - kaže Blagojević.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić izjavio je da ne vidi nekakve zadnje namere kod onih koji su postavili tablu s natpisom nedaleko od graničnog prelaza Pavlovića most, smatrajući da se to može protumačiti i kao revolt običnih ljudi, jer Međudržavna komisija za utvrđivanje granica ni 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije rešila pitanje granice na Drini.

Janjarcima zemlja ostala u Srbiji

Udruženje građana „Povratak i održivi opstanak" Bijeljina uputilo je najoštriji protest i pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku zbog, kako su naveli, „izostanka reakcije na nelegalno postavljanje zvaničnih obeležja države Srbije, zastave i zvaničnog natpisa opštine Bogatić na više od 800 metara ispred graničnog prelaza Pavlovića most, unutar teritorije BiH".

„Opština Bogatić samostalno primenjuje pravilo da katastarsko vlasništvo prilikom utvrđivanja granice ima primat nad uobičajenim standardom međunarodnog prava kada su u pitanju vodeni tokovi - sredine reka", kaže se u pismu i naglašava da samo nekoliko kilometara niže, preko puta Janje, važi suprotno pravilo. Tamo su meštani Janje, povratnici, na svojoj koži osetili da je državna granica sredinom Drine, a ne nekoliko kilometara na drugoj obali, gde imaju svoja imanja, vikendice, šume, a sve to još od austrougarskog vremena katastarski i gruntovno utvrđeno. Hapšeni su još u čamcima, privođeni u sudove, gde im je presuđivano za ilegalan ulazak u Srbiju", ističe se u pismu ovog udruženja upućenom Incku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.